Representants de l'administració i del govern estatal afirmen que les Balears estan preparades per al Brexit

La patronal CAEB organitza una jornada per analitzar els possibles efectes de la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea

Representants del govern i de l'administració estatal han assegurat aquest dimarts a Palma que les Illes estan preparades per afrontar el Brexit, sigui quin sigui l'escenari que finalment es produeixi. Bel Oliver, secretària d'Estat de Turisme, que ha participat en un jornada organitzada per la patronal CAEB, ha comentat que des de fa mesos el govern es prepara per a la pitjor de les hipòtesis, una sortida sense acord de Gran Bretanya de la Unió Europea, tot i que encara no està clar la forma en què es produirà el Brexit.

Oliver ha destacat que, si bé es creia que a hores d'ara de l'any ja se sabria com seria el Brexit, finalment la incertesa es manté davant la possible sol·licitud de pròrroga que encara no s'ha fet, i que no se sap si es concedirà ni en quines condicions.

Durant la jornada , Oliver ha fet referència a algunes mesures del seu ministeri, com el reforç dels consolats, amb la reobertura del de Manchester, així com la millora de la informació disponible a internet per aclarir dubtes. També ha explicat que el govern estatal té previstes diverses campanyes de comunicació per afrontar la nova situació. "Una de tipus més emocional", en què s'indica que es  respecta la decisió del Regne Unit i es comunica als britànics que són benvinguts a Espanya, i d'altres "més centrades en el dia a dia".

Així mateix, Bel Oliver, ha recordat que el govern estatal ha posat en marxa un decret per alleujar els efectes negatius del Brexit que es basa en la reciprocitat de les mesures per part del govern britànic i en la temporalitat, ja que són mesures de transició cap a la nova situació.

Per la seva banda, el conseller adjunt de l'Oficina de Turisme a Londres, Carlos Ruiz, ha explicat que la situació econòmica del país s'ha debilitat, però que el turisme cap a Espanya i a les Illes no s'ha ressentit de manera molt important. De cara a l'estiu, les previsions turístiques ara mateix no són molt bones, ja que la venda de paquets cau prop del 7%, però destaca que la connectivitat aèria amb les Illes es manté.

Ruiz ha recordat algunes mesures previstes per l'administració central, com els visats de curta durada, l'agilització del pas per la nova frontera per evitar llargues cues,  els probables  acords de cels oberts entre Espanya i el Regne Unit i la prolongació de la validesa de la targeta sanitària europea i dels carnets de conduir.

Preocupació de la CAEB

La presidenta de la CAEB Carmen   Planas , ha assenyalat que "la incertesa pel Brexit està avui en el punt més alt des de l'inici del procés", i ha afegit que "incertesa i visió empresarial casen especialment malament " . Per això, ha trasllat a les empreses el missatge que "cal diversificar mercats i enfortir el nostre producte".

Respecte a la política econòmica,  Carmen   Planas  ha incidit que "hem d'apostar per reformes profundes que permetin millorar la productivitat de la nostra economia, perquè la sortida del Regne Unit tindrà un impacte negatiu en el PIB d'Espanya i en el de les Illes Balears, que serà major en un escenari de Brexit 'dur' o menor amb una sortida acordada, però, sigui com sigui l'escenari, el Brexit serà perjudicial per a Balears. Per tant, i més encara perquè travessam en l'actualitat una fase de desacceleració econòmica, el que reclamam a les administracions és prudència i evitar les polítiques econòmiques que afectin negativament l'economia".

La intervenció de la subdirectora general de Comerç Internacional de Serveis i Comerç Digital, del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Cristina  Teijelo , s'ha centrat en 'Els efectes del Brexit en el Comerç', i ha remarcat que "a onze dies de la data assenyalada per a la sortida del Regne Unit, la incertesa continua sent total".  Teijelo  ha remarcat que, encara que canviïn les condiciones, el mercat britànic continuarà sent molt important, tot i que es farà necessària una adaptació de les empreses a les noves regles de joc.

El cap de la Dependència Regional de Duanes i Impostos Especials d'Illes Balears,  Miguel   Morey , ha centrat bona part de la seva intervenció a detallar com afectarien a l'activitat els diferents escenaris possibles i ha explicat les modificacions que caldrà implementar en els aeroports per facilitar l'arribada de turistes del Regne Unit.

El darrer a intervenir ha estat el cap de servei de la Subdirecció General d'Assumptes Institucionals de la Secretaria d'Estat per a la Unió Europea, del Ministeri d'Afers exteriors, UE i Cooperació,  Fernando  Jiménez, que ha informat sobre l'estat de les negociacions del Brexit i els possibles  escenaris .

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF