Economia 08/05/2020

Entre un 15% i un 30% de les botigues no tornarà a obrir

Les patronals atribueixen els tancaments a l’elevat preu del lloguer dels locals i a la manca d’acords amb els propietaris dels immobles

Catalina Riera
3 min
Entre un 15% i un 30% de les botigues no tornarà a obrir

PalmaAquest dilluns el sector comercial podrà tornar a obrir les portes, però no ho faran totes les botigues. De fet, la Federació d’Empresaris de Comerç de les Illes Balears (Afedeco) preveu que, després de la crisi sanitària, un 30% dels comerços no obri, i fins i tot aquest percentatge “pot ser més gran”, diu el president de la patronal, Toni Gayà. Així ho demostren, manté, les enquestes que han fet des de la patronal i els associats amb qui ha parlat. Per altra banda, des de l’Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (Pimeco) creuen que el percentatge variarà entre el “15% i el 20%”, segons assenyala el seu president, Toni Fuster.

Per a Fuster, un dels principals problemes que provocarà el tancament de les botigues és el preu dels lloguers dels locals. “Són molt elevats” i durant aquesta crisi “molts d’arrendataris no han arribat a acords amb els arrendadors”, exposa. Això és el que li ha passat al propietari d’Es Refugi de Muntanya, Martí Dols. Fa 40 anys que aquesta botiga, especialitzada en roba d’esport i d’aventura, és al mateix lloc: a un local del carrer del Sindicat de Palma. El 14 de març va ser el darrer dia que va obrir. El fet de no tenir d’ingressos d’ençà que es decretà l’estat d’alarma i haver de continuar pagant el lloguer del local ha estat el que ha duit Dols a prendre la decisió d’abandonar el negoci al centre de Palma i traslladar-se fora de Ciutat, a Bunyola. “No puc assumir un lloguer tan car sense tenir ingressos”, confessa. Dols és conscient que el negoci ara “serà diferent”, però està “il·lusionat” i es manté a l’expectativa de “com serà aquesta nova etapa”.

A banda d’això, també s’han de tenir en compte les mesures de seguretat imposades pel govern. “Has de fer una gran inversió per poder tornar a obrir”, comenta Madeleine Lozano, propietària de la vermuteria Corner. “Tenim 11 taules a la terrassa i només hi podrem tenir un 50% d’ocupació. No ens surt a compte”. “Es tracta d’un bar de copes i no podem aplicar les mateixes iniciatives que altres negocis amb altres característiques. La veritat és que no sé com ens hem de reinventar”, lamenta. “Tenim molts dubtes i no sabem si obrirem o tancarem” , comenta.

Caiguda del turisme

En aquest sentit, Gayà entén que si un comerciant no ven “no li surti a compte tenir obert” i assenyala que, encara que es pugui obrir a partir de dilluns, “tots són conscients que tardaran un temps a vendre”. Els grans afectats seran els que “es trobin a la costa” i les botigues de “souvenirs”, perquè, si no venen turistes, no tindran ingressos “i no aguantaran”, exposa. A més, el president d’Afedeco té clar que el “gran problema que hi ha a l’Arxipèlag és que a l’estiu es fa caixa per a tot l’any” i, si no “tenim visitants, serà molt difícil sobreviure a l’hivern”.

“Serà molt complicat mantenir un negoci sostingut pel turisme”, afegeix el president de Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora. De fet, sis dels associats a aquesta patronal “se n’han donat de baixa” durant l’estat d’alarma i creuen que “n’hi haurà molts més”. Així i tot, Mora recorda que “aquesta crisi no és com la del 2008”, ja que “els empresaris aprengueren moltíssim de la gran recessió i des de llavors molts han anat estalviant per si es trobaven en una situació similar”.

Ajudes per al sector

Gayà considera que “les empreses que estan en perill de caure són les primeres a qui s’hauria d’ajudar”, perquè “duen tota la vida contribuint a l’economia de les Illes Balears” i, si tanquen, “s’incrementarà moltíssim l’atur”.

“Els treballadors d’aquest sector tenen més de 20 anys d’experiència, però els costarà moltíssim trobar una altra feina perquè no saben fer una altra cosa”, comenta. Per altra banda, Fuster recorda que les “darreres temporades” del petit comerç “no han estat bones” i lamenta que no se’ls hagi donat “cap mena de crèdit” per ajudar-los. A més, veu injust que alguns negocis “quedin pel camí”a causa del covid-19.

stats