TRIBUTS
Economia 11/11/2017

El boom immobiliari dispara la recaptació per transmissions

En tres anys, el Govern haurà ingressat més de 1.500 milions d’euros per aquest impost

Carmen Buades
3 min
L’any 2016 va entrar en vigor un nou tipus impositiu, de l’11%, per a les transmissions patrimonials d’immobles superiors al milió d’euros.

PalmaSi es compleixen les previsions del Govern, quan acabi l’any que ve l’Executiu haurà recaptat a través de l’impost de transmissions patrimonials 1.545 milions d’euros. La reactivació del mercat immobiliari dels darrers anys ha permès incrementar la recaptació any rere any a un ritme intens, marcat també per la reforma d’aquest tribut que el Govern va aprovar per al 2016.

A partir de l’1 de gener d’aquell any, totes aquelles transmissions el valor de l’immoble de les quals és superior al milió d’euros tenen un tipus impositiu de l’11% que abans no existia, ja que el límit era del 10%, i amb aquesta modificació augmenta la progressivitat.

La directora de l’Agència Tributària de les Balears, Maria Antònia Truyols, creu que, en qualsevol cas, és la reactivació de les transaccions de compra i venda el que ha permès creixements de recaptació tan pronunciats. El 2015, varen entrar en els comptes públics 352,8 milions d’euros a través d’aquest impost i el 2016, després de la creació del tipus de l’11%, aquesta quantitat va créixer un 23,6%, fins als 435,9 milions d’euros.

Segons les dades del Ministeri d’Hisenda, durant els primers nou mesos del 2017 s’ha recaptat un 17% més del que es va recaptar durant el mateix període del 2016 i, si es compleixen les projeccions del Govern, quan acabi l’any s’hauran ingressat 486,89 milions d’euros. Més elevada serà la quantitat recaptada si les previsions que fa l’Executiu en el seu projecte de pressupostos del 2018 es compleixen: 623,23 milions d’euros, un 28% més que el que es recaptarà, en principi, enguany.

Així, entre el 2016 i el 2018 s’hauran ingressat 1.545 milions d’euros només a través d’aquest tribut (tot i que n’hi ha d’altres que també preveuen increments pronunciats amb vista al 2018, com l’IVA o el de turisme sostenible, que es dobla durant la temporada alta).

“Les Balears són una de les comunitats on més ha crescut el mercat d’habitatges de segona mà”, explica Truyols a l’hora de justificar aquesta pujada. De fet, el 8,2% de tota la recaptació de l’impost de transmissions patrimonials durant el 2016 a l’estat espanyol es va produir a les Balears.

Hi ha altres comunitats on la progressivitat no és tan pronunciada o és inexistent, a més de territoris amb tipus impositius més baixos. Catalunya, Galícia i València cobren un 10% del valor de l’immoble independentment del seu valor, per exemple, mentre que a les Balears aquells que no superen els 400.000 euros han de pagar el 8% d’impostos.

Fa unes setmanes, el president del PP balear, Biel Company, va proposar a la presidenta del Govern, Francina Armengol, una baixada d’impostos a les classes mitjanes que suposaria l’estalvi per a les seves butxaques de 100 milions d’euros, la majoria a través de l’impost de turisme sostenible i del de transmissions patrimonials.

No obstant això, des del Govern recorden que qui va fer les dues darreres pujades d’aquest darrer impost a les Balears va ser el Partit Popular durant la legislatura passada. En concret, el maig del 2012 el tipus més baix, del 7%, va passar a ser del 8% i es va posar en marxa la progressivitat de l’impost. Un any més tard, el 2013, es mantenen els tipus però es modifiquen els trams també a l’alça. Durant el seu darrer discurs del debat de política general, l’expresident José Ramón Bauzá va anunciar una baixada impositiva que permetria estalviar 250 milions d’euros en dos anys als ciutadans, però aquesta reforma no va arribar a produir-se.

stats