COMERÇ EXTERIOR
Economia 21/04/2018

Les Balears baten un rècord en exportacions

El principal mercat continua sent Europa, amb un 75%

A. Oliver
3 min
A Alemanya s’exportaren productes per valor de 207,680 milions d’euros; als Països Baixos, per valor de més de 351 milions; a França, per 302 milions i a Itàlia, per 132 milions.

PalmaEl 2017 fou un any molt positiu per a les exportacions de les Illes Balears, atès que es va batre un rècord en comerç exterior. El principal mercat continua sent Europa, les manufactures concentren més del 80% de les exportacions i les xifres són molt positives per a les empreses d’alta tecnologia i valor afegit.

Les exportacions de les Illes Balears han experimentat un increment del 54% en la variació interanual de febrer de 2017 a febrer de 2018, segons dades de Comerç Exterior. Durant el febrer de 2018 hi va haver un increment del 4,4%, fet que suposa 114 milions d’euros.

La xifra total d’exportacions de gener a desembre del 2017 fou de 1.853,6 milions. Les dades de conjuntura econòmica de la Conselleria de Treball, Economia i Comerç subratllen que “l’activitat comercial amb l’exterior, com s’ha indicat al llarg del 2017, continua mostrant un gran dinamisme també a l’inici del 2018, en especial pel que fa a les vendes”. “Al gener -continua l’informe- la facturació de les exportacions avança, en termes interanuals, un 46,4%”. El mercat europeu és la destinació del 75% de les exportacions. L’impacte sobre l’economia de les Illes respecte del Producte Interior Brut (PIB) és del 9%.

Manufactures i alt valor tecnològic

Les manufactures continuen sent el sector més important, amb més del 80% del total. No obstant això, els productes de més alt valor tecnològic són els que tenen un major volum econòmic. És en aquest sentit que es pot posar en relleu, per exemple, que durant el 2017 l’epígraf ‘Aeronaus, vehicles espacials i peces’ suposa més de 312 mlions d’euros d’aquest sector en l’exportació.

Quant al sector nàutic, es varen relitzar vendes a l’estranger per un total de 26 milions d’euros en l’epígraf ‘Vaixells i artefactes flotants’.

Les empreses que fabriquen productes tecnològics i de molt valor afegit també estan entre les capdaventeres; per exemple: òptica, maquinària i peces de motors. El sector dels automòbils i del material d’automoció va exportar el 2017 per un total de 170 milions d’euros.

El calçat, amb 121 milions d’euros, és un sector tradicionalment exportador i que continua tenint una forta presència en el mercat exterior. L’altre sector exportador important és el vi, i en tercer lloc hi ha els olis dedicats a perfumeria.

Pel que fa a l’epígraf ‘Materials i combustibles minerals’, va exportar 171,522 milions d’euros.

Pràcticament tots els sectors de rellevància en l’economia balear exporten: bijuteria, juguetes, begudes, vins, materials de construcció, alimentació, productes agrícoles i maquinària industrial.

Els països als quals s’exporta

El mercat europeu concentra una bona part de les exportacions. Destaquen Alemanya, els Països Baixos, França i Itàlia.

A Alemanya s’exportaren productes per valor de 207,680 milions d’euros; als Països Baixos, per valor de més de 351 milions d’euros; a França, per 302 milions i a Itàlia, per 132 milions d’euros.

Projecció exterior de les Illes

La projecció exterior de les empreses de les Illes és una tasca que rep suport per part de les institucions públiques i privades. La Cambra de Comerç i la Conselleria de Treball i Indústria tenen iniciatives en aquest sentit. A més, les empreses exportadores fa anys que tenen presència en fires i eseveniments professionals de diferents sectors.

La Cambra de Comerç desenvolupa el Pla d’internacionalització per a les empreses de les Illes Balears. És una eina de suport a les empreses amb l’objectiu de consolidar la xifra d’exportacions, l’obertura de nous mercats i l’augment del nombre d’empreses exportadores.

La primera edició del Pla és de l’any 2012 i va ser elaborat i executat conjuntament pel Govern de les Illes Balears -a través de l’Insitut d’Innovació Empresarial (IDI)-, el Centre Balears Europa (CBE) i el Parc Balear d’Innovació Tecnològica (Parc Bit).

Els destinataris de les accions del Pla són prioritàriament els emprenedors, les pime i les associacions empresarials i professionals. Les línies estratègiques del pla se centren en la formació, la informació i la sensibilització, l’estratègia internacional i els mercats exteriors. És una iniciativa en la qual participa també l’Institut de Comerç Exterior (ICEX), del Ministeri de Comerç.

Per part seva, la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria té una línia d’ajuda per a les empreses que volen exportar. Encara no s’ha fet la convoctòria d’enguany.

D’altra banda, el Pla de millora de la indústria reforça el suport a l’exportació i a la internacionalització progressiva del teixit empresarial. Aquest és un dels elements de millora de la competitivitat imprescindibles per créixer.

En aquest sentit, el Govern vol reforçar la promoció exportadora amb accions de finançament i cooperació internacional; també es dissenyen accions per a la captació d’inversió exterior cap a les Balears.

Els sectors econòmics exportadors tenen presència a les principals fires internacionals de construcció, automoció i nàutica que es duen a terme a Munic, Hannover, Milà i al Saló nàutic de Londres.

stats