ECONOMIA
Economia 18/12/2020

Abaixar la barrera sense saber fins quan

Les patronals de la restauració calculen que entre un 60% i un 80% dels locals de Mallorca hauran de tancar perquè no poden sobreviure només amb el repartiment a domicili

Laia Colomer
3 min
Abaixar la barrera sense saber fins quan

Palma“Tancam fins al dia 29 i no sabem quan tornarem a obrir perquè ja comptam que prorrogaran les restriccions”, explica Lorena Bauzà, responsable del restaurant Ca’n Torrat, situat als afores de Palma, a prop del barri del Pil·larí. Dia 29 farà dues setmanes que la presidenta del Govern, Francina Armengol, anunciava que Mallorca entrava al nivell 4 de restriccions arran de l’augment de contagis de coronavirus, després de dies d’estar alertant de l’empitjorament de la pandèmia. Les mesures que corresponen a aquest nivell afecten de manera contundent el sector de la restauració, ofegat econòmicament des de fa mesos. Els bars, restaurants i cafeteries es varen veure obligats, a partir de dijous, a tancar l’espai interior i a limitar l’ocupació exterior al 75% amb un màxim de sis persones per taula. A més, els divendres, els dissabtes i les vigílies de festiu han de tancar a les 18 hores.

A Ca’n Torrat, tot i aquesta aturada de l’activitat durant Nadal, no veuen perillar el negoci. Hi són de tota la vida i els va bé, asseguren. “Nosaltres ja havíem decidit que si arribàvem al punt que només podíem tenir terrasses, tancaríem, perquè ja no ens sortia a compte”, diu la responsable del local. L’exterior del restaurant és gran, però només té 14 taules cobertes en cas de pluja, que podrien donar servei a unes 30 persones. “Són menys clients que treballadors hi ha”, assenyala.

El restaurant Krishná, obert des de fa tres anys en el concorregut carrer de Sant Magí (Santa Catalina), s’ha vist obligat a abaixar la barrera perquè no té terrassa i l’interior de l’establiment és petit i tan sols té nou taules. Aquest negoci forma part del 80% de locals de Mallorca que no tenen terrassa, segons dades de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), que divendres va posar sobre la taula una xifra preocupant: entre un 60% i un 80% dels negocis de restauració de l’illa han decidit aturar l’activitat davant les restriccions imposades perquè no els surt a compte mantenir obert el servei d’entrega de menjar a domicili.

Per al propietari del Krishná, les pèrdues que arrosseguen des del març, quan el virus va aparèixer, estan sent “molt complicades” de remuntar i les xifra en un 65%. “Ara mateix estam sobrevivint”, explica, fins al punt que es planteja tancar i obrir un negoci en un altre país, si les coses no milloren. Si fos així, a aquest local el seguiran uns quants més, segons PIMEM: un 12% dels negocis preveu tancar definitivament per la impossibilitat de fer front a les pèrdues. La patronal ja fa setmanes que alerta que la caiguda de la facturació és preocupant i la xifra en un 70%. Un percentatge que coincideix amb la dada que dimarts apuntaven des de la Confederació Empresarial d’Hostaleria d’Espanya, que situava les Balears com a líders en la caiguda de vendes, amb un 71%, si s’agafen dades de gener a setembre. Les Canàries i Catalunya van a continuació de les Illes. Les tres són comunitats amb una gran dependència econòmica del turisme estranger. “Està sent un any molt complicat”, diu la responsable de Ca’n Torrat. “A finals de juliol i principis d’agost no ens va anar malament perquè encara hi havia turistes a l’illa, però quan varen augmentar els casos de coronavirus i varen aparèixer les restriccions, la facturació va tornar a caure en picat”, explica.

El Govern destina 7 milions a ajudes

El Govern, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma varen anunciar dilluns un pla conjunt de suport al sector de la restauració de gairebé 7 milions d’euros. Entre les mesures anunciades, hi ha la possibilitat que els restaurados demanin 1.500 euros per a aquells locals que tinguin menys de 20 treballadors. L’administració preveu que l’ajuda pugui beneficiar prop de 3.300 establiments de l’illa. El Consell tramitarà la subvenció a través de la Fundació Mallorca Turisme.

El batle de Palma, José Hila, també va anunciar una sèrie de mesures per ajudar bars, cafeteries i restaurants: una subvenció d’1,3 milions, la pròrroga en l’exempció de pagament de l’ocupació de l’espai públic de les terrasses durant el primer trimestre de 2021 i la possibilitat d’ajornar les factures de l’aigua i la recollida de residus d’Emaya entre un i dos anys.

Les patronals del sector celebren aquestes iniciatives, però també les consideren insuficients. Segons els càlculs de la Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), les noves mesures restrictives del Govern suposaran un greu perjudici per a 8.000 llocs de feina.

“No en podem donar la culpa a ningú”, explica resignat el propietari del Krishná, restaurant especialitzat en cuina hindú. “Jo som una persona molt optimista, però veig el futur negre”, confessa. A Ca’n Torrat s’ho prenen amb més filosofia i aprofitaran per fer unes llargues vacances de Nadal. “Hem calculat que, més o manco, el tancament durarà un mes, així que gaudirem de les festes i esperam poder tornar, amb moltes ganes”, afirmen.

stats