Economia 27/06/2013

Els bancs tenen un mes per dir si estan afectats per clàusules terra

Joan Faus
2 min
Luis María Linde, president del Banc d'Espanya, vol saber l'impacte de les clàusules terra en les entitats.

Madrid.Una setmana després de rebre l'ordre del ministeri d'Economia, el Banc d'Espanya ha demanat oficialment a les entitats que revisin si els afecta la sentència del Tribunal Suprem sobre les clàusules terra de les hipoteques, que il·legilitza les que van ser comercialitzades sense que el client n'hagués estat informat. La clàusula terra és un mecanisme que fixa els interessos mínims que cal pagar, passi el que passi, durant tota la vida de la hipoteca malgrat que l'Euríbor se situï per sota d'aquell llindar.

El supervisor va informar ahir que dimarts va remetre una carta a les patronals dels bancs i de les antigues caixes perquè traslladin als seus socis la necessitat de "revisar" les seves carteres. La principal novetat és que estableix un calendari força estricte: "Les entitats hauran de comunicar al Banc d'Espanya les conclusions d'aquesta avaluació abans del 31 de juliol i, en particular, l'impacte que podria tenir sobre els seus resultats l'eliminació de les clàusules en els casos en què tal eliminació s'estimi procedent o necessària a la vista del contingut de la sentència", assegura.

D'aquesta manera, amb aquest llenguatge genèric, el regulador -tal com ja va insinuar la setmana passada el seu governador, Luis María Linde- es limita a informar i deixa en mans dels bancs la decisió de què fer i quan amb les polèmiques clàusules. De fet, Linde va fer llavors una defensa d'aquests mecanismes, ja que va insistir que només són il·legals les que no van ser comunicades degudament als clients.

Pel que fa l'efecte econòmic, el titular d'Economia, Luis de Guindos, va demanar al Banc d'Espanya que vigilés que les entitats no compensessin la retirada de les clàusules amb un augment dels tipus d'interès, però el supervisor ja va avisar divendres que no té competències per fer-ho i en l'escrit tampoc hi fa cap referència. El BBVA, el primer grup que va retirar les clàusules, va calcular que li generaria pèrdues de 35 milions d'euros només al juny.

La sentència del Suprem també es referia directament a les de Novagalicia i Cajamar. El Banc Sabadell i el Banco Popular també van incloure aquestes salvaguardes en les hipoteques però van anunciar que de moment les mantindran perquè defensen que van ser venudes correctament. També en va comercialitzar, però menys que CaixaBank, KutxaBank i Bankia.

Caiguda en picat d'hipoteques

D'altra banda, l'INE va informar ahir que a l'abril la concessió de noves hipoteques va caure un 18,1% a tot l'Estat. En concret, a Catalunya es van reduir un 17,5%, a les Balears un 29,1% i al País Valencià un 12,6%. La firma d'hipoteques ja acumula tres anys consecutius de descensos a Espanya.

stats