Economia 14/02/2021

Les Balears són la comunitat on més ha caigut el preu del lloguer a causa de la pandèmia

Encara que ha descendit un 8,8% en un any, és la segona regió on surt més car llogar un habitatge

ARA BALEARS
2 min
Una immobiliària de Palma.

PalmaLa pandèmia del covid-19, que va començar fa gairebé un any, ha sacsejat el món del lloguer i ha frenat les pujades que es registraven en algunes zones de l'Estat des de feia anys. Precisament, la comunitat on més ha caigut el preu del lloguer en el darrer any han estat les Balears on, segons ha informat l'agència Efe a partir de les dades de Fotocasa, ha baixat un 8,8% si es comparen les xifres del mes de gener del 2020 amb les del 2021.

Madrid i Catalunya, amb descensos del 7,5% i del 5,2% respectivament, són la segona i la tercera comunitat on més han caigut els preus. Precisament en aquestes tres regions era on més augmentaven els preus abans de la crisi provocada per la pandèmia i la paràlisi del turisme.

Si es compara el preu del lloguer del mes de gener amb el de desembre, les Illes continuen sent el lloc on el preu ha baixat més, amb un 2,6% menys.

Tot i aquest descens, segons Pisos.com, Madrid, les Balears i Catalunya continuen sent els llocs on és més car llogar un habitatge, amb 1.606, 1.331 i 1.267 euros mensuals. Aquesta xifra està molt per sobre de la mitjana estatal, que se situa en 975 euros al mes per 107 metres quadrats. En canvi, Extremadura, Castella-la Manxa i Galícia són les regions on el lloguer és més econòmic, ja que no se superen els 600 euros de mitjana.

Quins factors hi ha darrere d'aquesta caiguda?

A mesura que la pandèmia ha anat evolucionant, s'ha intensificat la tendència a la baixa del preu del lloguer. La situació del mercat laboral, la menor renda de les famílies, la sortida dels habitatges turístics del mercat del lloguer i la caiguda de la demanda estan darrere d'aquesta caiguda generalitzada.

Però, a més, segons l'agència Efe, el sector assegura que també han afectat les decisions polítiques, com la limitació del preu del lloguer que va començar a Catalunya i que ara pretén instaurar-se per tot l'Estat. Això podria fer que els propietaris retirassin els seus habitatges del mercat.

stats