Economia 03/06/2019

Balears fa pinya amb cinc regions europees per demanar ajudes per combatre la insularitat

Ligúria, la Toscana, Còrsega, Sardenya, Var i l'arxipèlag balear volen influir en la nova política de transport de la Unió Europea

Carles Tudurí
2 min
El port de Palma és la principal porta d'entrada de mercaderies a les Illes.

PalmaLes Illes participen en un estudi juntament amb cinc regions europees per tal d'aconseguir una millora de les ajudes que reben els territoris insulars de la Unió Europea per fer front al cost més gran que tenen les seves empreses i ciutadans pel fet de pertànyer a un territori d'aquestes característiques. Aquestes regions volen que es modifiquin les polítiques europees de transport marítim per tal d'obtenir ajudes tant per passatgers com per mercaderies.

Aquest dilluns ha estat a Palma una delegació d'alguns d'aquestes regions per tal de conèixer la situació de la nostra comunitat en l'àmbit del transport marítim. Els territoris que participen en aquesta iniciativa són les Illes Balears, Ligúria, la Toscana, Còrsega, Sardenya i Var. L'estudi rep el nom de Gestion Européenne Conjointe des Connexions/Transports Transfrontaliers pour les Îles.

El director general de Port i Aeroports del Govern, Xavier Ramis, ha explicat que els governs estatals i la Unió Europea tenen poca sensibilitat a l'hora d'entendre els problemes de les regions insulars, per la qual cosa es demanarà la modificació del reglament de minimis que limita les subvencions al transport de mercaderies. També reclamaran la possibilitat de demanar més Obligacions de Servei Públic per determinades connexions per tal d'abaratir les tarifes.

"La visita d'estudi té com a objectiu fer una anàlisi comparativa de la mobilitat marítima interinsular i entre la part continental i les illes, amb la finalitat d'identificar les millores en els territoris amb característiques similars a l'illa de Còrsega, com la incorporació de mecanismes de compensació dels costos addicionals de la insularitat relacionats amb el transport", han explicat des de l'Autoritat Portuària de les Illes, que col·labora amb aquesta iniciativa.

La delegació francoitaliana ha estat formada per unes cinc persones, que s'han reunit amb representants del Ministeri de Foment, el Govern balear, l'APB, la Cambra de Comerç de Mallorca i empreses navilieres que operen a les Illes. També tenen previst visitat els ports d'interès general de Palma i Alcúdia, així com el de gestió autonòmica de Sóller.

stats