Les Illes Balears són la comunitat que requereix menys doblers del finançament de l'Estat

L'Arxipèlag rep només 11,3 dels 4.332 milions de les assignacions del govern central, ja que pot acudir als mercats per finançar-se

El govern estatal ha assignat a les autonomies, fins al tercer trimestre de l'any, un total de 4.332 milions d'euros, 11,36 milions dels quals corresponen a les Balears a través del Fons de Facilitat Financera. La comunitat balear és la que menys rep a través d'aquest instrument de finançament, ja que té la possibilitat d'acudir als mercats per fer front a l'endeutament previst. D'aquesta manera, la comunitat ja no té la dependència de l'Estat per obtenir part del seu finançament que s'ha patit durant l'època de crisi.

El Govern va col·locar a principis d'any en menys de dues setmanes 400 milions de deute públic, després d'elevar l'emissió al màxim  previst, ja que  va rebre una demanda molt superior a aquesta quantitat per part dels inversors, de 1.092,8 milions d'euros. Aquesta operació va suposar el retorn de la Comunitat als mercats financers per obtenir finançament.

Les Balears tornen a obtenir finançament dels mercats i ja no depenen només dels crèdits de l'Estat

Part de les operacions realitzades varen ser per cobrir els 178 milions d'euros destinats a cobrir les despeses sobrevingudes de les inundacions de la comarca del Llevant d'octubre de 2018 i algunes indemnitzacions de sentències desfavorables contra promotores urbanístiques.

El Ministeri d'Hisenda indica en un comunicat que 2.343 milions d'euros procedeixen del compartiment Facilitat Financera (FF) i 1.988 milions d'euros del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Catalunya rebrà la quantia citada, que suposa el 32,8% del total dels fons, amb càrrec al  FF . El País Valencià ho percebrà pel  FLA  i la seva assignació representa el 27,9% del total del Fons de Finançament a les comunitats autònomes.

Altres comunitats que reunien els requisits exigits per acollir-se al compartiment de  FF  són Andalusia (614 milions), les Balears (11 milions), les Canàries (127 milions), Cantàbria (93 milions), Galícia (62 milions) i la Rioja (13 milions).

Recorda Hisenda que la resta de comunitats adherides al  FLA  són Aragó, Castella-la Manxa (354 milions), Extremadura (46 milions) i Múrcia (332 milions).

La resta d'autonomies (Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, País Basc i Navarra) no han sol·licitat finançament amb càrrec al Fons de Finançament 2019.

Així mateix, la  CDGAE  ha acordat habilitar 956,25 milions d'euros addicionals que seran destinats a cobrir els desviaments en els objectius de dèficit de 2018 de Múrcia (220 milions) i el País Valencià (735 milions), ja que han incomplit aquesta regla fiscal.

Hisenda aclareix en la nota que aquests recursos, que constitueixen l'extra- FLA , procedeixen del Fons de Liquiditat Autonòmic, integrat en el Fons de Finançament a les comunitats autònomes.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF