Economia 23/02/2021

Les Balears i Canàries, les dues comunitats on més ha augmentat la pobresa a causa del covid-19

Les illes també són les dues regions on més ha crescut la desigualtat salarial

ARA BALEARS
2 min
Una dona treballant en un menjador social de Palma.

PalmaLes mesures i les restriccions que s'han posat en marxa al llarg del darrer any per combatre el covid-19 han fet que la pobresa augmentàs a tot l'Estat i, especialment, a les Illes Balears i les Canàries. Així, aquests dos arxipèlags són les comunitats on més ha crescut la pobresa perquè la seva activitat se centra en el sector turístic, segons ha informat l'agència Efe a partir d'una investigació que han fet economistes de la Universitat Complutense de Madrid i de la Universitat d'Oxford.

Durant la investigació han analitzat, comunitat per comunitat, els nivells d'activitats que s'han mantingut amb el teletreball, les essencials i les que han tancat a causa del coronavirus. Per això, les principals diferències venen, fonamentalment, de l'estructura ocupacional que té cada regió, sobretot de l'essencialitat i el tancament de les activitats que s'hi duen a terme.

Precisament, un dels investigadors, el catedràtic Juan Gabriel Rodríguez, explica que, després d'haver fet tots els càlculs, la pobresa postpandèmia "és més alta a les illes perquè depenen en major mesura del turisme i altres activitats d'oci que s'han deixat de fer i, per tant, han reduït llocs de feina". 

Per la seva banda, Navarra i Extremadura han estat les regions on s'han hagut de tancar menys activitats, per la qual cosa l'impacte de la pandèmia no els ha afectat tant. Així, el percentatge de pobresa a Navarra ha augmentat un 8%, mentre que a les Balears i les Canàries ha augmentat un 19% i un 14%, respectivament. Si es miren les xifres estatals, el catedràtic ha assegurat que "l'índex de pobresa pot arribar a augmentar 10 punts, del 25% al 35%".

Desigualtat salarial

La investigació també ha avaluat l'increment de la desigualtat salarial i les illes són també les regions més afectades en aquest sentit, amb un augment d'un 5,3% a les Balears i d'un 4,6% a les Canàries. A l'altre extrem es troben Navarra, amb un increment d'un 2,3%; Astúries, amb un 2,7%, i la Rioja, amb un 3%. Aquestes xifres posen de manifest que la pèrdua salarial que han patit els treballadors també mostra diferències significatives entre les regions.

Tot i aquestes dades, els investigadors conclouen que, si bé la cohesió a Espanya s'ha vist perjudicada amb un increment de la desigualtat interterritorial del 5,6%, els majors augments s'han produït dins les mateixes comunitats autònomes, amb un 17,1%.

stats