Economia 12/07/2018

Les baixes laborals suposen un cost anual de 316 milions d'euros

Les mútues destaquen que a les Balears una mitjana de 21.534 persones diàries no fan feina per alguna incapacitat temporal

C. Tudurí
2 min
El sector d'allotjament és el que registra més baixes laborals

PalmaL'absentisme laboral derivat de la incapacitat temporal per contingències comunes va suposar l'any passat a les nostres illes un cost total de 316 milions d'euros, cosa que suposa un increment del 10,17% respecte de l'exercici del 2016, segons dades aportades aquest dijous a Palma per l'Associació de Mútues d'Accidents de Treball.

Aquesta entitat explica que "la despesa en termes de prestacions econòmiques de la Seguretat Social va ser de 165,29 milions d'euros, un 9,54% més que el 2016. A aquesta quantitat cal sumar-hi el cost directe que aquestes baixes laborals varen representar per a les empreses, de 150,95 milions d'euros". A Espanya, el cost total fou de 12.872 milions, un 9,2% més que el 2016.

Aquesta situació representa que a les Balears es perden per aquest motiu 21.534 jornades anuals de feina o, cosa que és el mateix, que cada dia hi ha una mitjana de 21.534 persones que no van a fer feina per algun tipus de baixa, prop d'un 5% del total dels treballadors.

Així ho ha anunciat Pedro Pablo Sanz Casado, director gerent de l'esmentada entitat durant un acte celebrat a la Confederació d'Associacions d'Empresaris de Balears per presentar a empresaris de la Comunitat Autònoma Balear les aplicacions que AMAT ha desenvolupat tant per al càlcul del cost de l'absentisme laboral lligat a les contingències comunes com per al seguiment i l'anàlisi de la incapacitat temporal en general.

Causes i sectors més comuns

Entre les causes més comunes d'aquest tipus de baixes destaquen les alteracions de l'esquena no especificades, les alteracions de la columna cervical o les tendinitis. També estan en el llistat de malalties més freqüents els esquinços, les factures, les ferides i les contusions.

Per sectors, domina el de serveis d'allotjament, amb 15.052 processos iniciats, mentre que el de comerç al detall està en el segon lloc, amb 12.641 casos. Els serveis de menjars i begudes es troben en el tercer lloc, amb 11.135.

A aquestes xifres del cost caldria afegir-hi el cost d'oportunitat, és a dir, el cost que l'absentisme laboral per contingències comunes va suposar en termes de producció de béns i serveis que es varen deixar de prestar o produir, segons expliquen les mútues.

stats