MACROECONOMIA
Economia 01/08/2019

La baixada de tipus de la Fed porta l’euro a mínims

La lliura també toca fons després de la històrica decisió dels Estats Units

Albert Martín
2 min
La baixada de tipus de la Fed porta l’euro a mínims

BarcelonaEl dòlar segueix sent la moneda preferida dels inversors, i més després que la baixada de tipus de la Fed fos inferior a l’esperada i que la Reserva Federal descartés nous abaratiments del preu del diner a curt termini.

La decisió va ser rebuda amb satisfacció moderada per les borses europees (l’Íbex-35 tancava ahir amb guanys del 0,7%, el DAX 30 alemany del 0,5% i el CAC40 francès del 0,7%) i també per les nord-americanes (l’índex industrial Dow Jones i l’S&P 500 mantenien dimecres pujades del 0,9%) però va reforçar, sobretot, l’aposta dels inversors pel dòlar.

El moment dolç de la moneda nord-americana ha arribat justament en una setmana d’enfonsament de la lliura esterlina. El dòlar queda a màxims dels últims 30 mesos enfront de la lliura, però també a màxims de 26 mesos davant l’euro. Així, la moneda dels EUA arribava al punt que per adquirir una lliura calen només 1,2 dòlars, quan el 2014 en calien 1,7. Pel que fa a l’euro, es canvia a 1,1 dòlars, quan el 2009 es canviava a 1,5.

En el rerefons d’aquesta situació hi ha les constants alertes davant la repercussió del Brexit dur que promet el nou primer ministre britànic, Boris Johnson, i també el cop de mà que suposa la baixada de tipus a l’economia nord-americana. Tot i que la baixada perjudica els bancs americans, afavoreix les empreses de dues maneres: l’accés al crèdit serà més barat i l’economia millorarà, amb la qual cosa podran vendre més.

A més, els inversors que vulguin comprar deute nord-americà tindran menys incentius per fer-ho i això reforça el poder d’atracció del dòlar com a inversió alternativa. Aquesta situació de debilitat de la lliura i de l’euro enfront del dòlar tindrà repercussió en les balances comercials: la situació augmenta la capacitat exportadora de les empreses britàniques i europees -fet que, juntament amb la millora de les previsions de l’economia nord-americana, pot explicar la recuperació de dijous de les borses- , mentre que disminueix la de les empreses nord-americanes.

L’Íbex-35 respira

La jornada positiva de la borsa espanyola va permetre que es tornés a superar la barrera dels 9.000 punts. Fins i tot el sector financer, el més castigat aquest any, va viure una jornada positiva: CaixaBank va pujar un 1,3%, Bankinter un 1%, el BBVA un 0,7%, Bankia un 0,6% i el Santander un 0,3%. La nota negativa la va oferir un dia més el Banc Sabadell, que segueix superant els seus mínims. Ahir va caure un 0,3% i es va quedar en 78 cèntims l’acció.

stats