MERCAT IMMOBILIARI
Economia 12/05/2018

La gran demanda d’habitatges en dispara els preus a totes les Illes

Al centre de Palma es paguen més de 7.000 euros per metre quadrat

Antoni Oliver
4 min
El mercat de segona mà presenta una evolució molt positiva, amb més de 12.000 habitatges venuts.

PalmaEl mercat immobiliari a les Illes Balears ha continuat creixent en tots els sectors al llarg del 2017 i la previsió amb vista al 2018 és que encara creixerà més, segons el butlleti immobiliari de la consultoria CBRE. Enguany a Palma està prevista la construcció d’habitatges nous. Al centre de la ciutat, el metre quadrat té un preu de 7.110 euros. El sector del Llevant i Son Ferragut seran dels que més creixeran. Es calcula que els estrangers compraran a les Illes18.401 habitatges. Hi ha demanda i els promotors tenen unes bones expectatives, perquè els preus no deixen de pujar.

El sector que més interessa als promotors és el residencial. En aquest aspecte, els consultors destaquen que “sectors com el residencial susciten un gran interès per part dels promotors de l’estat espanyol i de fora per invertir en sòl a les Illes. Hi haurà noves inversions perquè l’estoc d’habitatge d’obra nova és poc i existeix una demanda creixent”.

La demanda, a Mallorca i a Eivissa

La principal demanda es concentra a Mallorca i a Evissa; “en aquest sentit -afegeix l’informe-, en concret a Palma, Calvià i Andratx. Al municipi de Palma les promocions seran d’obra nova en zones que comencen el desenvolupament residencial, com la façana marítima, el sector del Llevant, l’àrea de Son Ferragut, l’antic quarter de Son Simonet, a banda d’altres indrets molt consolidats en els quals s’acabaran d’urbanitzar les parcel·les que resten lliures, com a les urbanitzacions de Son Dameto Dalt i Son Quint.

Entrant-hi més a fons, l’informe remarca que “el mercat residencial a les Illes Balears va mantenir el 2017 una elevada activitat a causa de l’increment de la demanda i, per tant, del nombre d’habitatges venuts, que es manté en un camí positiu des del 2014”.

De gener a desembre del 2017 es varen vendre a les Illes Balears 18.401 habitatges. Per nacionalitats, els espanyols residents a Espanya en compraren 11.760; els estrangers residents, 6.176; els estrangers no residents, 242, i d’altres nacionalitats que no consten, 223, segons dades del Ministeri de Foment.

L’augment de transaccions immobiliàries el 2017 va ser de més del 17%. Segons els analistes de CBRE, “les Illes Balears mantenen una tendència a l’alça quant a vendes d’habitatges. No obstant això, el 2017 es vengué un 4% menys d’habitatge nou que el 2016. Això s’explica perquè hi ha una oferta limitada d’aquest tipus de construcció.

Mercat de segona mà

Segons els analistes de la consultoria CBRE, el mercat de segona mà presenta una evolució molt positiva, amb més de 12.000 habitatges venuts, un 23% més que l’any 2016, i representa més del 80% de les transaccions fetes a les Illes Balears.

“Aquest fet evidencia -assenyala CBRE- una tendència a l’alça del mercat de segona mà, que és molt més dinàmic que el d’obra nova”.

El mercat estranger continua sent de gran importància a les Illes. Representa un 37% de tota la compravenda d’habitatge residencial. Les Balears són la segona comunitat autònoma en venda a estrangers.

Respecte dels preus, l’Arxipèlag és el territori que assoleix un major preu per metre quadrat de mitjana. Així, el metre quadrat per a estrangers se situa en 2.735 euros, per sobre del preu a l’estat espanyol (1.668). Aquesta darrera dada apunta que el comprador estranger és d’alt poder adquisitiu.

Hi ha diferència entre els preus dels habitatges venuts a les Illes i a la Península. El 50% de les transaccions d’habitatge a les Balears han superat els 150.000 euros, mentre que a escala estatal es limita a un 30%. Un 17% dels habitatges venuts el 2017 tenien preus superiors a 450.000 euros.

Oferta residencial a Palma

Els analistes de CBRE posen el focus sobre Ciutat. Asseguren que “l’actual oferta d’habitatge nou a Palma es manté en un estat lleugerament inferior al de l’any passat. A Palma hi ha en procés de venda 184 habitatges d’obra nova: 90 a la zona Nord de la ciutat, 50 a la de Ponent, 25 al centre i 19 al Llevant.

Revertiment

No obstant això, destaca l’informe que “està previst que els propers mesos aquesta situació es reverteixi. Hi ha projectes de construcció de 800 habitatges residencials. Algunes zones de la ciutat experimentaran un creixement urbanístic significatiu”.

En aquests moments, les zones de Palma que poden créixer són Son Dameto, d’una banda, i el sector del Llevant de la ciutat, Son Ferragut i Son Quint o l’antic quarter de Son Simonet.

A Palma es percep heterogeneïtat en el preu de l’habitatge, segons la zona analitzada. La del centre és la més cara (7.110 euros/metre quadrat), seguida de Ponent, Nord i Llevant, on els preus són 4.456 euros; 2.699 i 2.346, respectivament.

Els preus

Els preus de l’habitatge continuaran pujant. Segons la consultoria, “la baixa disponibilitat d’habitatge d’obra nova no deixa d’impulsar un notable increment del preu de l’habitatge residencial a totes les Illes”. La pujada del preu de l’habitatge a les Balears fa que l’Arxipèlag sigui el tercer territori més car de l’Estat, únicament superat per Catalunya i Madrid.

De tota manera, l’escalada de preus no es registra només a Palma. A la zona de Calvià, el preu per metre quadrat és de 5.466 euros, mentre que a Andratx s’assoleixen els 6.899 euros per metre quadrat.

Aquests preus són inabastables per moltes persones. A més, també han pujat els preus del lloguer, en especial a Palma, on segueixen una tendència a l’alça des de fa cinc anys.

stats