FINANCES
Economia 04/10/2018

L’Audiència Nacional investiga CaixaBank per la compra del BPI

El jutge analitza si es van fer operacions que penalitzessin els petits accionistes

àlex Font Manté
3 min
El president de CaixaBank, Isidre Fainé, lidera  la negociació amb Bankia.

BarcelonaEl jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va decidir ahir admetre a tràmit una denúncia de dos petits accionistes de CaixaBank que qüestionen la manera com va finançar la compra del banc portuguès BPI. CaixaBank va reaccionar ràpidament negant haver comès cap il·legalitat i va donar per fet que el cas s’acabarà arxivant.

Els dos petits accionistes asseguren que el banc català va perjudicar els seus inversors minoritaris a l’hora de fer un seguit de complicades operacions que li permetessin adquirir el BPI. Una d’aquestes operacions va ser el traspàs de les accions del Bank of East Asia (BEA). Aquesta entitat estava participada per CaixaBank fins al 2015, any en què el banc català va vendre les accions a Criteria (al seu torn, primera accionista de CaixaBank). Segons els querellants, entre el moment en què es va anunciar aquesta transacció (desembre del 2015) i que es va fer efectiva la venda van passar cinc mesos. En aquest període, el valor de les accions de BEA va créixer, però a l’hora de fer efectiva l’operació no es va incorporar aquest increment de valor, raonen.

Segons els dos accionistes denunciants, César Carracedo Justo i Cristina Isabel Medina Otalvaro, aquestes i altres accions es van fer perquè CaixaBank tingués prou recursos per comprar el BPI, una entitat portuguesa de la qual ara és el primer accionista. “El resultat aparent [de l’operació] ha sigut transvasar valor al seu accionista de control (Criteria) a canvi del control del BPI”, sostenen els querellants.

Des de CaixaBank, però, recorden que la compra del banc portuguès es va completar el febrer del 2017, és a dir, un any després que CaixaBank vengués a Criteria les accions del BEA. Un temps suficient per desvincular les dues operacions, asseguren al banc català. També recorden que la compra del BPI va ser un procés molt llarg i complex, i que, de fet, CaixaBank no tenia ni de bon tros garantida l’adquisició del BPI. “T’estan acusant de fer una operació un any abans per comprar el BPI quan aleshores ni se sabia si podríem comprar el BPI”, resumeix un portaveu.

Entre les operacions que també qüestionen els denunciants hi ha un suposat crèdit de 400 milions d’euros que CaixaBank va donar a BFA (entitat controlada per Isabel dos Santos, la principal rival que tenia el banc català per quedar-se el BPI). Aquest crèdit, afirmen els denunciants, s’hauria d’haver inclòs en el preu de l’opa. Però des de CaixaBank sostenen que aquest crèdit simplement no ha existit mai i que, per tant, és una prova dels pocs fonaments de la denúncia.

El precedent

No és la primera vegada que el jutge De la Mata decideix obrir una investigació a CaixaBank. El desembre de l’any passat ja en va obrir una per una altra denúncia de petits inversors per uns suposats delictes d’apropiació indeguda i alçament de béns, entre d’altres. Dos mesos després, però, la va arxivar. Aquella operació era tan rocambolesca com la que s’investiga ara, i per això el banc defensa que acabarà corrent la mateixa sort.

La investigació es farà a CaixaBank i Criteria, com a persones jurídiques, però també a alguns dels principals alts càrrecs d’aquestes entitats: Isidre Fainé, Alejandro García-Bragado, Óscar Calderón, Gonzalo Gortázar, Antoni Massanell i Juan Antonio Álvarez, a més de David Li, membre de la família fundadora del BEA.

stats