Economia 02/09/2020

Els rebrots fan créixer l'atur a l'agost després de la caiguda del juliol

La falta de turisme estranger fa que el Principat i les Balears siguin les comunitats més afectades

Paula Clemente
3 min
Terrasses de Barcelona al carrer Amigó

BarcelonaHo avisava ahir Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu: la principal factura de la crisi provocada pel coronavirus serà l'atur. El primer indicador oficial del mes d'agost li ha donat la raó, perquè no només no ha millorat la situació respecte al juliol, sinó que ha empitjorat. A Catalunya hi ha 11.293 persones aturades més que un mes enrere, un augment del 2,4%. Al juliol, de fet, com acostuma a ser habitual a l'inici de l'estiu, l'atur havia baixat en 15.600 persones.

Els rebrots fan créixer l'atur a l'agost després de la caiguda del juliol

En total, al tancament d'agost hi havia 480.642 aturats a Catalunya, gairebé un 30% més d'atur que un any enrere. En bona part això s'explica per la dependència que l'economia catalana té del turisme estranger: al juliol encara hi havia esperances que la temporada es podria salvar en part, però els rebrots i les mesures restrictives es van escampar i això ha acabat afectant de ple el sector del turisme.

Són, en definitiva, les pitjors dades d'atur per a un mes d'agost des del 2009 tant per a Catalunya com per a Espanya. Però al conjunt de l'Estat el cop és relativament menor: els 3,8 milions d'aturats de l'agost suposen un increment de només un 0,7% respecte al mes passat. Hi ha, doncs, 29.780 persones aturades més. L'augment en comparació amb un any enrere és del 24%. A això s'hi suma que Espanya ha guanyat a l'agost unes 6.800 persones afiliades a la Seguretat Social més, mentre que Catalunya en perd al voltant de 22.800. Aquesta reducció representa una caiguda del 0,6% en comparació amb el mes de juliol i un 3,2% menys que un any enrere.

"Les dades són dolentes i decebedores", resumeix Jordi Garcia, catedràtic de dret laboral de la UB. "L'activitat econòmica en general segueix la tònica que tots esperàvem, però ningú s'esperava que l'activitat turística fos tan catastròfica com ha estat pel tema de les quarantenes", explica. Segons ell, el gran damnificat d'aquest mes ha sigut el turisme sobretot de costa i vinculat als estrangers, i això encaixa amb la foto del mercat laboral que ha publicat aquest dimecres el ministeri de Treball i Economia Social: on més s'incrementa l'atur és a les Illes Balears (que és un 3% superior al de juliol i està un 90% per sobre del de l'any passat) i a Catalunya.

De fet, molt en línia amb això, al Principat s'han signat un 38% menys de contractes que al juliol. I a més, dels gairebé 150.000 que s'han acordat, el 88% són temporals. Aquesta mateixa taxa empitjora a nivell estatal i puja fins al 91%. "El mes d'agost no sol ser un mes en què es contracti gaire, sobretot perquè les contractacions de temporada s'han fet abans, però, tot i així, les dades d'aquest mes són molt més fluixes que les dels últims anys i que les del juliol", indica Garcia.

El que defensa el govern central és que l'agost és un mes "tradicionalment dolent per a l'ocupació a causa del final de la temporada turística d'estiu". I l'aparent bona notícia és que els increments d'atur són inferiors als d'altres anys. El 2019, per exemple, aquesta xifra creixia un 3,5% a Catalunya (ben bé un punt per sobre de l'augment d'aquest any) i a Espanya, un 1,8%.

Unes 812.000 persones en ERTO

Però molt possiblement aquest menor increment de l'atur es deu al fet que encara està molt present el mecanisme dels expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTOs). El govern central ha explicat que encara hi ha unes 812.000 persones en aquesta situació, i que a l'agost n'han sortit unes 306.000. Això significa que hi ha un 27% menys de persones en ERTO que al juliol. A Catalunya, els treballadors que a l'agost estaven coberts per un expedient d'aquest estil són 170.200, unes 8.900 persones menys (-4,8%) que al juliol. Però per al catedràtic de la UB, la situació relacionada amb els ERTO segueix sent duríssima: primer, perquè la xifra es manté bastant a prop del milió de persones i, segon, perquè cal tenir en compte que ara hi ha gent que està tornant a incorporar als ERTO treballadors que ja hi havien estat.

I això es notarà més al setembre, quan aquest expert calcula que es començaran a aplicar altres restriccions per prevenir els rebrots. "El mes de setembre sol ser un mes bo perquè obren les escoles, per exemple, però aquest any ja ho veurem", afegeix Jordi Garcia. De moment, a l'agost, l'agricultura ha sigut l'únic sector que ha creat ocupació, ja que l'atur s'ha reduït un 6,6%. Al sector serveis, per exemple, hi ha 20.000 persones aturades més que un mes enrere, igual que a la construcció (gairebé 8.000 persones més) o a la indústria (prop de 3.000 aturats més).

stats