Economia 04/10/2021

L'atur a les Balears encara està un 22% per sobre de les dades prepandèmia

El conseller Iago Negueruela ha assegurat que les xifres del setembre evidencien que la temporada turística s'ha allargat

ARA Balears
3 min
Una dona desinfectant un taula del restaurant.

PalmaLes Balears varen registrar el mes de setembre un total de 49.286 persones a l'atur, un 1,4% més que l'agost (687 aturats més), però un 36,09% menys que el 2020 (27.826 aturats menys), segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri de Treball i Economia Social que ha recollit Europa Press. Amb tot, si es comparen aquestes dades amb les de l'any 2019, abans de la pandèmia, l'atur ha pujat un 22%, amb 8.909 aturats més que llavors.

Dels 49.286 aturats el setembre del 2021 a les Illes, 21.822 són homes i 27.464, dones. A més, 5.094 tenen menys de 25 anys. D'altra banda, la Seguretat Social va comptabilitzar durant el setembre una mitjana de 543.260 afiliats, un 1,6% menys que l'agost (8.962 cotitzadors menys), però un 8,64% més que el 2020 (43.183 cotitzadors més). Si es compara la situació amb el mateix mes del 2019, ha perdut un 5,49% de cotitzadors a les Illes.

ERTO

El mes de setembre va acabar amb 15.625 treballadors de les Balears en ERTO, 2.010 menys que a final del mes d'agost. D'aquests, 7.030 són homes i 8.595 són dones. Cal tenir en compte que les persones que es troben en aquesta situació no es consideren desocupades i, per tant, no s'inclouen a les xifres de l'atur. 

Pel que fa a Espanya, la desocupació ha baixat per setè mes consecutiu a les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal i ho va fer el mes passat en 76.113 persones, xifra que representa un descens d'un 2,28% respecte de l'agost. Si es comparen aquestes xifres amb les de fa un any, quan encara no havia començat la campanya de vacunació, el nombre d'aturats ha baixat en 518.683 (–13,73%). Espanya té 3,2 milions d'aturats.

Temporada més enllà del setembre

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha destacat que les xifres del setembre evidencien "que es manté la temporada i que en tindrem més enllà d'aquest mes". En aquest sentit, ha subratllat que la caiguda de desocupats ha estat "molt lleugera "en comparació amb altres temporades, i que fins i tot a Mallorca ha caigut un 0,1%. "Ens mostra la velocitat de la recuperació", ha afegit.

En el mateix sentit s'ha expressat el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, que ha defensat que "la reactivació econòmica s'intensifica" i que "encara no s'ha tocat sostre". Pou ha destacat que els majors de 45 anys "ja tenen unes xifres d'afiliació superiors als nivells prepandèmia" i que la resta de sectors no turístics "també estan creant ocupació. Quant a la qualitat dels llocs de feina, ha explicat que "s'ha mantingut l'afiliació indefinida", que tots els fixos discontinus estan "activats" i que, durant el mes, han estat possibles més de 41.000 llocs de feina de treballadors estacionals.

Reaccions

El president de PIMEM, Jordi Mora, ha qualificat positivament les dades perquè considera que “demostren que hi ha hagut temporada turística i que ha anat molt millor del que esperàvem i això ens ha permès una recuperació”. Així i tot, ha assegurat que aquesta recuperació és “molt parcial” i que l’economia “encara està lluny d’arribar a les xifres d’un any normal, com ho demostra el fet que continuam amb un 22% més d’atur que el 2019”. 

Per la seva banda, Comissions Obreres (CCOO) ha lamentat que l’increment de l’activitat durant l’estiu “no s’hagi traduït en una millora laboral i salarial”. “És el moment de millorar les condicions laborals i salarials per a la nostra comunitat autònoma, per eliminar d’una vegada per totes la precarietat reflectida en la temporalitat, l’estacionalitat i els salaris baixos del nostre mercat laboral”, han remarcat des del sindicat.

stats