Les Illes reben 2,3 milions de turistes internacionals a l'agost, un 2% menys que el 2017

En l'acumulat de l'any es registren 10,1 milions de turistes, un 0,8% menys que en l'exercici passat

Les Illes Balears varen rebre 2.304.445 turistes internacionals el mes d'agost, la qual cosa suposa una baixada del 2% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els empresaris del sector hoteler han anat destacant al llarg de la temporada que l'ocupació ha estat per davall de la de 2017,  en què es va registrar una temporada rècord. La recuperació de destinacions competidores, com Turquia, Tunísia i Egipte, ha suposat una forta competència de preus i una petita davallada  de la demanda de les Balears com a destinació.

L'arxipèlag balear va ser la segona destinació més sol·licitada pels turistes, amb el 22,6% del total de turistes que varen arribar a Espanya l'agost, per darrere de Catalunya (23,9%) i per davant d'Andalusia (14,1%).

Els principals països emissors varen ser el Regne Unit, que agrupa el 29,5% dels turistes que arribaren a les Illes, i Alemanya, que va sumar el 27,4% dels visitants, segons ha indicat l'INE en una nota de premsa.

En l'acumulat de l'any, les Illes Balears han rebut 10.168.986 viatgers internacionals entre gener i agost, xifra la qual cosa significa una baixada del 0,8% respecte del mateix període de l'any passat.

Dades estatals

En l'àmbit estatal, Espanya va rebre l'agost 10,2 milions de turistes internacionals, l'1,9% menys que en el mateix mes de 2017, de manera que aquest indicador fa dos mesos que baixa, llastrat per les caigudes en dos dels seus principals mercats emissors (Regne Unit i Alemanya).

En l'acumulat dels vuit primers mesos de l'exercici, l'arribada de turistes estrangers es va mantenir pràcticament estable, amb una caiguda del 0,1%, fins als 57,3 milions de viatgers, segons l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres ( Frontur) difosa aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El Regne Unit va ser el principal mercat emissor l'agost, amb 2,2 milions de turistes, un 3,7% menys que fa un any; França va ser el segon, amb 2,1 milions i una pujada del 5,2%, i Alemanya, el tercer, amb 1,3 milions i una caiguda del 5,8%.

Entre la resta de països de residència cal destacar els creixements anuals dels turistes procedents de Portugal (8,4%) i dels Estats Units (8,1%), i la caiguda d'Itàlia (1,6%), els Països Baixos (4,1%), Suïssa (18,4%) i els països nòrdics (6,7%).

En l'acumulat de l'any, els principals països emissors varen ser el Regne Unit (amb prop de 12,9 milions de turistes i un descens del 2,9% respecte dels vuit primers mesos de 2017), França (amb més de 8,3 milions, pràcticament els mateixos que l'any passat) i Alemanya (amb més de 7,7 milions de turistes, un 5,8% menys).

Catalunya va ser la primera destinació principal dels turistes l'agost, amb el 23,9% del total, encara que el nombre de visitants internacionals -2,4 milions- va caure un 5% en comparació amb el mes d'agost de 2017.

La segona destinació varen ser les Illes Balears, on varen arribar 2,3 milions de turistes, un 2% menys que fa un any, i el tercer, Andalusia, amb 1,4 milions de turistes i un augment anual de l'1,1%.

En l'acumulat de l'any, les comunitats que més turistes reberen varen ser Catalunya (amb més de 13,4 milions i un descens del 2,7% respecte del mateix període de 2017), les Illes Balears (amb gairebé 10,2 milions i una baixada del 0,8%) i les Canàries (amb més de 9,0 milions, un 3,0% menys).

La durada de l'estada majoritària dels turistes, el mes d'agost, va ser de quatre a set nits, amb més de 4,2 milions de turistes i un augment anual del 4,4%. El nombre de visitants que no pernocta (excursionistes) va augmentar un 9,4% i va disminuir un 15,4% el de turistes amb més temps d'estada (més de 15 nits).

L'agost, gairebé 7,4 milions de turistes varen viatjar sense paquet turístic, la qual cosa va suposar un descens anual del 2,6%, i amb paquet turístic hi varen arribar més de 2,8 milions, sense variació respecte del mateix mes del passat any.

La via aeroportuària va ser la que va servir d'entrada al nombre més gran de turistes l'agost, amb més de 7,4 milions, la qual cosa va suposar un descens anual del 3%.

Per carretera va arribar un 1,3% més de turistes i per mar un 1,6% més; per contra, en ferrocarril n'arribà un 6% menys.

L'oci, esplai i vacances, va ser el motiu principal del viatge a Espanya per a gairebé 9,4 milions de turistes, el mes d'agost, la qual cosa va suposar un descens anual del 2,2%.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF