Està previst que al mes de juliol arribin a Palma un 92,3% menys de creuers que l'any passat

En total hi ha confirmades sis arribades, però aquesta xifra podria variar en el moment en què s'aixequi l'estat d'alarma

Autoritat Portuària té previst que durant el mes de juliol arribin al port de Palma un total de sis creuers, un 92,3% menys que els que va rebre l'any passat, quan van arribar al port un total de 78 embarcacions d'aquest tipus. El moviment dels creuers s'ha paralitzat des de l'inici de l'estat d'alarma, quan el govern espanyol en va prohibir els trajectes, i no es té previst que torni a activar-se fins que s'acabi aquest període. Per tant, aquest percentatge podria variar amb la reactivació d'aquest sector.

Des d'Autoritat Portuària han assegurat que encara que les previsions del mes d'agost són superiors –en aquests moments a la pàgina hi ha un total de 54 arribades previstes–, no tenen clar que es facin totes aquestes escales. A més, han destacat que les navilieres no estan donant notícies que reiniciïn l'activitat, el que anuncien és que es preparen per complir amb les normes de seguretat pel covid-19.

Recorden que, a més d'Espanya, hi ha molts països que arran de la crisi sanitària del covid-19 tampoc no permeten el trànsit dels creuers i asseguren que també hi ha molta incertesa sobre com poden obrir aquestes embarcacions amb les reserves que hi ha en aquests moments. A més, diuen que anul·lar una escala o trajecte per part de la naviliera suposa el reemborsament als clients que l'havien contractat, un fet que amb l'estat d'alarma es pot justificar, però que després serà diferent.

El director de la divisió espanyola de l'Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA), Alfredo Serrano, ha assegurat a l'ARA Balears que hi ha companyies que han anunciat aturades per als mesos de juny, juliol i, fins i tot, n'hi ha algunes que han dit que no s'activaran fins a final d'octubre. "Esperam que s'aixequi l'estat d'alarma per veure com podem començar a funcionar perquè hi ha molts factors que han d'activar-se per activar els trajectes dels creuers", ha dit.

Serrano ha admès que encara que hi hagi una programació de reserves a les Illes, "s'han anat cancel·lant". "Esper una temporada massa tranquil·la al sector aquest estiu", ha dit, i ha assegurat que espera que a partir del mes de setembre o octubre "hi hagi més trajectes".

Durant el 2019 l'Arxipèlag es va convertir en la comunitat autònoma que més embarcacions va rebre de tot l'Estat. Amb 818 creuers, els ports de les Illes superaren el de Barcelona (que durant el 2019 en rebé 800) i se situen en la primera posició quant a l'arribada d'embarcacions d'aquest tipus. Pel que fa a l'arribada de creueristes al territori, les Illes es troben en segona posició al rànquing estatal, només per darrere de Barcelona, amb 2.656.443 de persones. 

L'Autoritat Portuària preveu que l'any 2025 hi haurà un 25% més de turistes de creuers

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF