Economia 09/09/2020

L'Estat amplia fins a finals d'any el termini per sol·licitar l'ingrés mínim vital

El ministre d'Inclusió anuncia la modificació del procés del tràmit per "simplificar" la sol·licitud

Núria Rius
2 min
El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge recent

MadridEl govern espanyol ampliarà fins al 31 de desembre el termini per demanar l'ingrés mínim vital (IMV), així com l'aplicació de l'efecte retroactiu a les sol·licituds aprovades. D'aquesta manera s'amplia el període de termini, que vencia aquest 15 de setembre i, en cas d'acceptar-se, també l'efecte retroactiu des de l’1 de juny, segons expliquen des del ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, dirigit pel ministre José Luís Escrivá.

L'anunci arriba després d'un estiu en què les imatges d'oficines col·lapsades i famílies que no rebien la prestació han estat protagonistes. De fet, a finals d'agost el ministeri no havia concedit ni l'1% de les sol·licituds i el mateix Escrivá admetia "la lentitud" en la tramitació. Davant la situació, el govern espanyol ha decidit modificar el tràmit per tal de "simplificar" el procés, en paraules d'Escrivá en una entrevista aquest dimarts a la nit a la Cadena SER.

Fins ara, les persones que sol·licitaven l'IMV havien de demostrar en el moment de la tramitació que estaven registrades a l'atur, un pas que es convertirà en una obligació a posteriori, expliquen des del ministeri. Les modificacions arriben després de múltiples crítiques al voltant del procés de tramitació, davant les quals Escrivá, també a finals d'agost, responia que "no hi ha una altra manera de fer" la tramitació. Aquest cop el ministre reconeixia que "probablement es van crear expectatives de pagament molt ràpid". Des del ministeri apunten a "millorar" el procés de sol·licitud amb els dies.

Durant l'entrevista, Escrivá també va actualitzar algunes xifres. Ja s'haurien presentat 900.000 sol·licituds, 333.000 de les quals ja s'haurien avaluat. D'aquestes, unes 85.000 estan acceptades, però 75.000 ja es van donar d'ofici i, per tant, les prestacions acceptades seguint tot el procediment són 10.000, una dada que les manté en l'1%. "Les millores faran que estiguem en 150.000 sol·licituds acceptades a finals de mes", apuntava Escrivá.

Al seu torn, el vicepresident tercer del govern, Pablo Iglesias, reconeixia aquest dimarts la importància "d'agilitzar el procés" i qualificava de "problema" la lentitud i els retards acumulats. "Tenim l'obligació, si hem aprovat un dret que té caràcter retroactiu, de no posar excuses. Hem de córrer", assenyalava, unes paraules a les quals Escrivá va respondre: "Si s'hagués anat més ràpid, estaríem parlant d'un reintegrament a 60.000 famílies".

"Recuperació a bon ritme"

La vicepresidenta d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha indicat aquest dimecres que l'ocupació s'està "recuperant a bon ritme", amb treballadors que deixen enrere l'ERTO i amb les noves afiliacions a la Seguretat Social. Calviño s'ha tornat a mostrar optimista i ha insistit que el 2021 "hi haurà un important creixement del PIB". Tanmateix, la ministra ha reconegut que Espanya viurà uns mesos "durs" i "complicats" i que "l'economia no podrà anar bé si no es controlen els inevitables rebrots".

stats