Economia 21/06/2019

Airbnb ha influït en l'augment desmesurat dels preus del lloguer de pisos a les Balears, segons un estudi

Aquests alts preus acaben expulsant "molts d'habitants de tota la vida dels seus barris"

Ara Balears
2 min
Continua l’ofensiva judicial contra Noguera pel lloguer turístic

PalmaLa plataforma de lloguer de pisos turístics Airbnb ha influït en el creixement desmesurat dels lloguers i en el preu dels immobles a Andalusia, Catalunya, el País Valencià, les Canàries i les Balears, segons un estudi del professor de l'escola de negocis OBS Business School, Josep Cañabate.

Segons aquest estudi, titulat 'Turisme de masses i Airbnb: Les noves formes d'allotjament dels turistes', els joves estan més disposats a utilitzar Airbnb com a alternativa als hostals i la gent de més edat el prefereix com a alternativa als hotels.

El treball assenyala que les cinc comunitats autònomes que més presència d'Airbnb tenen són Andalusia, Catalunya, el País Valencià, les Illes Canàries i les Illes Balears. Coincideix amb les comunitats autònomes que estan més involucrades amb el turisme, i Barcelona i Màlaga són les províncies que en tenen més anuncis.

També considera que la seva presència a les ciutats influeix en el "creixement desmesurat dels lloguers i dels preus dels immobles, la qual cosa arriba a expulsar molts habitants de tota la vida dels seus barris a la recerca de tarifes més econòmiques".

Les principals motivacions per triar una estada a Airbnb i no un allotjament reglat són, segons l'estudi, la interacció amb la gent local, l'avantatge de simular una llar de debò, fomentar l'economia col·laborativa i viure una experiència diferent cada vegada.

El treball també assenyala que hi ha diferents perfils d'usuaris d'Airbnb: estalviadors, casolans, consumidors col·laboratius, cercadors pragmàtics i cercadors interactius.

L'estudi constata que ha estat en l'entorn urbà on Airbnb ha penetrat més en comparació amb altres tipus de destinacions. El treball afirma que la presència d'Airbnb no afecta la política de preus dels hotels de gamma alta, però obliga a baixar les tarifes als hotels de tres estrelles.

stats