Economia 17/04/2019

Alemanya retalla a la meitat la seva previsió de creixement

La Xina, en canvi, supera les expectatives dels experts

Agències
2 min
El ministre d'Economia alemany, Peter Altmaier, ha reduït a la meitat la previsió de creixement econòmic per al 2019

BarcelonaEl ministeri d'Economia alemany ha rebaixat a la meitat la seva previsió de creixement per a aquest any, de l'1% pronosticat al gener al 0,5%, com a conseqüència de la incertesa causada pel Brexit i de les tensions comercials entre la UE i els Estats Units.

Així, l'economia alemanya creixerà al ritme més baix registrat des del 2013, tot i que encara serviria per ampliar la fase expansiva actual fins als deu anys, la més llarga des del 1966. El ministre d'Economia alemany, Peter Altmaier, ha destacat aquest dimecres que el govern "està invertint a nivells rècord en infraestructures, educació i investigació", tot i admetre que "l'actual fase de debilitat ha de ser un toc d'atenció" per a les administracions.

De cara al 2020, les autoritats germàniques preveuen una recuperació del producte interior brut, que creixeria un 1,5% interanual. En aquest sentit, Altmaier ha destacat la solidesa del mercat laboral i els augments salarials, acompanyats de rebaixes d'impostos, que han enfortit la demanda interna, un fet que hauria de tenir efectes positius de cara a recuperar taxes de creixement més altes en el futur.

La Xina aguanta la desacceleració

L'economia xinesa va créixer un 6,4% el primer trimestre del 2019, una xifra una dècima superior a l'esperada per la majoria d'analistes. El producte interior brut (PIB) del gegant asiàtic es va mantenir sense canvis respecte a l'últim trimestre de l'any passat, segons dades publicades aquest dimecres per l'oficina nacional d'estadístiques de la Xina.

A més, l'oficina estadística va fer públic que les vendes del comerç minorista van augmentar un 8,3% interanual el primer trimestre de l'any, mentre que la producció industrial ho va fer un 6,5%. En concret, després de dos mesos inicials amb creixements moderats, al mes de març la producció industrial es va disparar fins al 8,5%, tot i que totes les prediccions dels analistes apuntaven a un 6%.

El consultor Julian Evans-Pritchard, de la firma Capital Economics, va considerar a Efe que l'economia xinesa s'ha pogut estabilitzar gràcies a aquest increment, tot i que va matisar que es deu a una pujada de la despesa en infraestructures que "no amaga la baixada de la inversió manufacturera" i la utilització més baixa de la capacitat industrial de l'últim trimestre.

El sector serveis va ser el que més va avançar en el primer quart del 2019, amb un increment del 7%, sis dècimes més que en el mateix període de l'any anterior. El sector secundari va créixer un 6,1%, i el primari, un 2,7%. En aquest sentit, el creixement del consum va tenir una contribució del 65,1% en el creixement total del PIB.

A principis de març el govern xinès va anunciar un pla d'inversions en infraestructures i altres mesures d'estímuls fiscals per mantenir el creixement entre el 6% i el 6,5%, rebaixar les barreres de finançament i mantenir la liquiditat en l'economia. L'executiu va optar per aquestes mesures davant la creixent incertesa –causada sobretot per les guerres comercials entre Pequín i Washington– i la desacceleració de l'economia mundial.

stats