Unió de Pagesos dona aire a Vidal

L’entitat no vol que es retiri la llei agrària, però té propostes per millorar-la

Unió de Pagesos de Mallorca es va manifestar ahir a favor que continuï el tràmit parlamentari de la llei agrària, tot i que altres entitats del sector n’han exigit la retirada. Igual que aquestes entitats, els grups polítics de l’oposició -especialment el Partit Popular- també han emès dures crítiques contra el projecte de llei agrària del conseller d’Agricultura, Vicenç Vidal (MÉS), a qui ara Unió de Pagesos dona aire amb el seu posicionament.

El secretari general, Sebastià Ordines, creu que la norma és “millorable agrícolament”, però alhora defensa que s’ha fet des de la participació i el consens, i espera que el tràmit parlamentari l’acabi de millorar. Per això, l’entitat agrària ha presentat 32 al·legacions i s’ha reunit amb la majoria de grups polítics de la cambra. En aquestes al·legacions, Unió de Pagesos demana, per exemple, que “es determini la representativitat de les organitzacions agràries en un procés electoral”, que es retorni el patrimoni acumulat per les cambres agràries franquistes i que no es redueixi tant (a 75 metres quadrats, segons el nou projecte de llei) la superfície necessària per fer venda directa a les explotacions agràries.

Valoren alguns canvis

Unió de Pagesos també valora positivament alguns canvis que introdueix el projecte. Destaquen que el nou text deixi de considerar els centres de massatges i els camps de polo com a “activitats complementàries de l’agricultura”, ja que “tenen ben poc a veure amb la realitat agrícola de les Illes”.

Les reunions dels pagesos amb els grups parlamentaris també els ha permès consensuar algunes mesures que seran aprovades durant el tràmit parlamentari. Una d’elles és que tot el sector ramader sigui considerat un sector estratègic, i no només el sector dels cavalls com deia la llei anterior. Segons Ordines, aquesta és una mesura necessària, perquè es tracta “d’un sector molt malmès, que necessita tots els suports possibles”.

Diversificació i agroestances

Les agroestances són un model d’explotació semblant a l’agroturisme, però a molt menor escala i “una manera de repartir el pastís del monocultiu turístic”, segons el sindicat. Aquest model ha creat divisió entre el món agrari i les patronals hoteleres. Unió de Pagesos afirma que si “grans grups de compra com el sector hoteler consumissin productes locals i de proximitat, els pagesos professionals no necessitarien diversificar els seus ingressos”. L’entitat reconeix que la funció dels pagesos “és produir aliments, no rebre viatgers”, però defensen aquesta “diversificació” del seu negoci per fer-lo més viable i assegurar “que no s’extreuen tots els beneficis d’allà mateix”. A més a més, l’entitat demana que la llei permeti allotjar viatgers a les explotacions agrícoles encara que no siguin “l’habitatge principal del pagès”, com recull el projecte de llei, perquè asseguren que la majoria de pagesos no viuen a les explotacions agràries, sinó que conreen diferents terres disseminades i “moltes vegades com a arrendetaris”.

EDICIÓ PAPER 23/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF