Economia 14/03/2019

Els sindicats exigeixen a Sánchez que aprovi la contrareforma laboral abans del 28-A: "Encara hi ha temps"

CCOO i UGT acusen el govern socialista de no haver fer prou per aconseguir un acord polític

Laia Forès
2 min
Els líders de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, en una imatge d'arxiu.

MadridEls sindicats volen que el govern espanyol impulsi, abans de les eleccions del 28 d'abril, la contrareforma laboral i la reforma de les pensions que havia promès mitjançant decrets. "Encara hi ha temps", ha assegurat aquest dijous el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez. "Fem una crida al govern i les forces polítiques que van donar suport a la moció de censura" perquè acordin la contrareforma laboral, ha subratllat Álvarez durant la roda de premsa de balanç de la legislatura. "Ens sentim decebuts", ha resumit el màxim responsable d'UGT.

Comissions Obreres i UGT volen sobretot que s'aprovi la prevalença del conveni col·lectiu per sobre del d'empresa, però l'executiu de Pedro Sánchez ha tirat la tovallola amb la contrareforma laboral que preveia carregar-se algunes mesures que va impulsar el PP el 2012. Sánchez no posarà sobre la taula res més que el decret que ja va aprovar relatiu a les ajudes per a aturats més grans de 52 anys i al control horari dels treballadors, pendent encara de convalidació a la diputació permanent del Congrés.

El govern socialista ha renunciat a impulsar més decrets amb reformes en matèria laboral i de pensions per la manca de suport polític, però els sindicats creuen que Sánchez no ha negociat prou i ha perdut el temps. "La sensació que tenim és que no hi ha hagut una negociació seriosa amb els partits polítics", ha assegurat el secretari general de CCOO, Unai Sordo. "No ens consta que no hi hagi consens polític" en la reforma laboral, ha expressat Álvarez.

Tensió amb la CEOE

Els màxims responsables sindicals també han acusat la patronal dels empresaris, la CEOE, d'haver canviat de posició amb qüestions sobre les pensions que ja estaven pactades. En les seves propostes de cara a les eleccions generals, la CEOE demana que s'augmenti l'edat de jubilació a mesura que puja l'esperança de vida, una iniciativa que es coneix com a factor de sostenibilitat i que s'havia pactat que no entri en vigor abans del 2023. Els sindicats amenacen amb trencar negociacions amb la patronal si fa marxa enrere en mesures pactades: "Si la CEOE continua estirant de la manta ens replantejarem totes les qüestions dels últims anys", ha dit Álvarez.

stats