La UE retalla el preu de les trucades internacionals després de la fi del 'roaming'

Les trucades a altres estats membres tindran un cost màxim de 19 cèntims més IVA per minut

Després d'acabar amb els sobrecàrrecs del 'roaming', la Unió Europea posa límits ara a les trucades internacionals entre estats membres. Des de dimecres els ciutadans europeus pagaran un màxim de 19 cèntims d'euros més IVA per minut quan truquin a un altre país de la UE, mentre que els missatges de text (SMS) costaran un màxim de sis cèntims més IVA.

Cal tenir en compte, doncs, que el preu final dependrà de l'IVA que apliqui cada país. A Espanya és del 21%, però arreu dels estats membres aquest percentatge pot oscil·lar entre el 21% i el 27%. Aquest límits, però, només s'aplicaran als clients particulars i no a les empreses. A més, no tindran cap efecte per als consumidors que tenen contractat un volum de trucades i missatgers dins de la UE per un preu fix.

Amb aquesta mesura, Brussel·les vol acabar amb la diferència en el preu de les tarifes de telecomunicacions dins la UE i continuar amb la homogeneïtzació de les normes per a aquest sector. De fet, l'executiu comunitari està preparant el terreny per al desplegament del 5G, que obligarà a fixar un estàndard més enllà de les fronteres de cada mercat.

Trucar a països de la UE serà un 70% més barat

Andrus Ansip, el vicepresident de la Comissió Europea responsable del mercat únic digital, ha assegurat que aquesta escapçada en els preus és un exemple "concret" de com aquesta estratègia comunitària "té un impacte en el dia a dia de la gent".

D'altra banda, la comissària d'Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel, ha afirmat que tant la fi del 'roaming' com els límits a les trucades internacionals garanteixen que els consumidors "ara estan àmpliament coberts contra les sorpreses a la factura quan truquen a qualsevol número europeu, tant a casa com a l'estranger".

Tres cops el preu d'una trucada nacional

Segons els càlculs de Brussel·les, de mitjana el preu d'una trucada entre països de la UE és tres vegades més elevat que el d'una de nacional. En el cas dels SMS, el cost també és més del doble. De fet, en l'escenari més extrem hi ha trucades internacionals que arriben a multiplicar per deu el preu de les trucades interiors.

En aquest sentit, la UE creu que és urgent regular el sector perquè amb l'increment de la mobilitat laboral cada vegada més europeus truquen de manera habitual a països veïns. Segons l'últim Eurobaròmetre, quatre de cada deu ciutadans van contactar amb algú d'un altre estat de la UE en l'últim mes i el 26% ho van fer a través del telèfon fix, el mòbil o un SMS.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF