CONSELL EUROPEU
Economia 29/06/2013

La UE fa un gest modest contra l'atur juvenil

Merkel adverteix del risc de crear "falses expectatives" amb el fons europeu de 6.000 milions

Laia Forès
2 min

Brussel·lesFa un any que la Unió Europea (UE) es va adonar que l'austeritat no era el camí per sortir de la crisi i va iniciar un canvi de discurs per reclamar mesures per fer créixer les economies. Fins ara pràcticament tot havia estat retòrica, però, en la cimera que ahir es va acabar a Brussel·les, els líders van aprovar dues mesures que confirmen el canvi de tendència: un fons europeu per combatre l'atur juvenil, dotat amb 6.000 milions d'euros, i el pla per millorar l'accés de les petites i mitjanes empreses (pimes) al crèdit.

Les mesures, però, són molt modestes i no serviran per solucionar ni les històriques taxes d'atur ni el problema de finançament de les pimes ni, encara menys, ajudaran a reactivar l'economia, el principal problema dels països de l'euro. "Hauríem de ser honestos i no despertar falses expectatives, perquè només hi hauria decepció", va advertir Angela Merkel. La cancellera alemanya creu que és poc probable que els governs compleixin amb el seu compromís polític, batejat com a garantia juvenil , de trobar per a tots els joves una feina o una formació laboral en un termini de quatre mesos després de finalitzar els estudis.

Tot i haver situat l'atur en l'agenda de prioritats europea, el cert és que els instruments que hi ha a escala comunitària són molt limitats. Els pressupostos per al període 2014-2020 han patit retallades i no hi ha marge per a un gran programa d'estímuls per reactivar l'economia i aturar l'escalada de l'atur. Des dels sindicats europeus fins a la cancellera Merkel o el president del govern espanyol admeten que el fons per a l'ocupació no és una solució miraculosa per als gairebé 6 milions de joves aturats que hi ha a la UE. "No és la solució definitiva. La solució [a l'atur] vindrà amb el creixement", va assegurar Mariano Rajoy.

L'Estat, el soci més beneficiat

A Espanya (amb un 57% d'atur juvenil) li correspondran 1.900 milions d'euros del fons, a repartir entre el 2014 i el 2015. És el soci que rebrà més ajudes per als joves aturats. El govern espanyol haurà de presentar un pla abans de finals d'any per especificar en què es gastarà aquests diners, però Rajoy va admetre ahir que encara ho està estudiant. Una idea que està sobre la taula és dedicar-ne una part a fer una rebaixa de les cotitzacions a la Seguretat Social dels joves a l'atur que siguin contractats. Als 6.000 milions del fons s'hi podrien sumar els diners del pressupost comunitari que els estats no gastin en els pròxims anys.

Els Vint-i-set també van tancar l'acord polític per al pla conjunt de Brussel·les i el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per millorar l'accés de les pimes al crèdit, un dels principals problemes per crear llocs de treball. "És molt important restablir el crèdit per a l'economia real", va assegurar el president del govern espanyol. Rajoy va assegurar que està "satisfet" pels resultats de la cimera i va augurar un 2014 millor que el 2013.

stats