Economia 28/06/2013

La UE admet que les ajudes per a l'ocupació juvenil no són suficients

L. Forès
2 min

Brussel·lesEls líders europeus, reunits des d'ahir en una cimera a Brussel·les, aprovaran avui formalment la creació d'un fons europeu per combatre l'atur juvenil que estarà dotat amb 6.000 milions d'euros. Tot i que amb l'aprovació de la mesura la UE confirma el canvi de discurs -durant els primers anys de la crisi només es parlava d'austeritat-, ahir alguns líders i els sindicats europeus van advertir que el fons és insuficient i no resoldrà la crisi.

"Si volem combatre el problema, haurem d'aportar més recursos", va reclamar el president del Parlament Europeu, Martin Schulz. Alguns líders van destacar que les mesures per crear llocs de treball s'han de prendre des de les capitals. "Els diners extres només són útils si els països reformen els seus mercats laborals", va assegurar el primer ministre finlandès, Jyrki Katainen. Els sindicats europeus van anar més enllà i van qualificar de "publicitat enganyosa" el fons per a l'ocupació dels joves.

Els 6.000 milions, corresponents als pressupostos comunitaris per al període 2014-2020, es concentraran en els primers dos anys, una de les reivindicacions dels països del sud, els més afectats per l'atur. De fet, Espanya serà l'estat més beneficiat pel fons. Segons fonts diplomàtiques, li corresponen 1.900 milions d'euros. A canvi, el govern espanyol haurà d'elaborar abans de final d'any un pla d'ocupació per especificar a quins projectes pensa dedicar les ajudes europees.

Impuls del crèdit

L'altre gran problema que impedeix la recuperació econòmica a Europa són les dificultats de les petites i mitjanes empreses (pimes) per finançar-se. Els líders donaran també avui llum verda a un pla de la Comissió Europea i del Banc Europeu d'Inversions (BEI) encaminat a millorar l'accés al crèdit de les pimes. El pla, del qual no es concretaran els detalls tècnics fins més endavant, preveu mobilitzar fins a 100.000 milions d'euros.

stats