La Conselleria destinarà l'any que ve 59,6 milions d'euros, un 62% més, a polítiques d'habitatge

La partida destinada a mobilitat també s'incrementa un 7% per a SFM i un 29,6% per al Consorci de Transports de Mallorca

La Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat destinarà el pròxim 2019 un total de 59,6 milions d'euros a polítiques d'habitatge, segons ha informat aquest dijous el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, durant la compareixença al Parlament per explicar els pressupostos de 2019. La xifra suposa que l'Institut Balear d'Habitatge (Ibavi) gestionarà un 62% més de finançament que enguany.

L'actuació en política d'habitatge se centra en tres pilars: construcció de nous Habitatges de Protecció Oficial (HPO), recuperació d'habitatges buits dels grans tenidors per posar-los a disposició dels ciutadans i ajudes per a l'accés a l'habitatge.

La partida destinada a mobilitat també s'incrementa un 7% per a Serveis Ferroviaris de Mallorca i un 29,6% per al Consorci de Transports de Mallorca. El conseller Marc Pons ha destacat la feina feta en matèria d'electrificació del tren, en concret les línies Enllaç-sa Pobla i Enllaç-Manacor. "Continuarem amb l'aposta pel tren, per un transport públic modern i amb un millor servei cap a l'usuari", ha dit. L'any que ve està previst que comencin les obres del projecte d'ampliació de la línia de la Universitat de les Illes Balears per fer-la arribar fins al Parc Bit, i també les primeres passes per fer arribar el metro fins a l'hospital de Son Espases.

Pel que fa a energia i medi ambient, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic disposarà de 9,1 milions d'euros, un 41,1% més que l'any 2018, per desplegar la llei de canvi climàtic, en tramitació parlamentària. Aquest 2019 també es posarà en marxa l'Institut Balear de l'Energia, amb un pressupost de 300.000 euros.

A escala global, la Conselleria tindrà un pressupost de 198,5 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 10% amb relació a enguany. A aquesta xifra s'hi han de sumar els comptes de les empreses públiques, de tal manera que la capacitat de gestió total de l'àrea és de 346,9 milions d'euros. "És un 55,6% més que el primer pressupost d'aquest mandat, el de 2016", ha apuntat el conseller. La partida destinada a inversions s'enfila fins als 106,3 milions, un 24% més que enguany.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF