PANDÈMIA
Economia 01/05/2020

Suspendre Sant Joan costarà fins a un 80% de la facturació a bars de Ciutadella

L’impacte econòmic afectarà especialment Gin Xoriguer, que perdrà 300.000 euros només en aquesta població

Ivan Martín
4 min
Suspendre Sant Joan costarà fins a un 80% de la facturació a bars de Ciutadella

CiutadellaLa cancel·lació de les festes de Sant Joan per la crisi sanitària ocasionarà importants pèrdues a tot el teixit econòmic de Ciutadella. L’impacte és difícil de quantificar, però té com a principals damnificats els propietaris de bars i restaurants que, en alguns casos, calculen que perdran fins a un 80% de la facturació durant els dies de la festa, segons explica el president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració, José Bosch. “Per un bar del centre de Ciutadella la setmana de Sant Joan equival a dues del mes d’agost, el període més intens per a l’hostaleria”, afegeix.

Sant Joan és el tret de sortida de la temporada alta turística i, per aquest motiu, els ingressos que genera la festa representen una injecció econòmica que permet cobrir despeses de personal i quadrar el balanç anual. De tota manera, cada establiment és un món i les conseqüències varien en funció del servei que ofereix i de la ubicació. “No és el mateix un local situat al nucli antic que els que estan més allunyats, o els que hi ha a les urbanitzacions turístiques. El mateix succeeix amb els que ofereixen un servei de restaurant. No estam a totes hores donant menjar, però, així i tot, doblam o tripliquam caixa respecte d’un dia bo del mes d’agost”, assenyala Bosch.

Els establiments més afectats són els petits bars situats a les Voltes, el Born i el Pla, zones estratègiques on els lloguers també són elevats, i per això la cancel·lació de les festes amenaça la viabilitat d’aquests negocis. “Els dos dies de festa facturam al voltant d’uns 20.000 euros només en venda de begudes alcohòliques, 16.000 euros més que els mateixos dies durant la temporada alta”, explica el propietari d’un bar en aquesta zona. “Enguany serà desastrós. Entre l’estat d’alarma i ara el Sant Joan, ens han deixat abocats al tancament”, afegeix.

Afectació a Xoriguer

El gin amb llimonada és la beguda tradicional de les festes de Sant Joan. Tot i que hi ha diverses marques de ginebra, les menorquines concentren bona part del seu consum anual durant els mesos d’estiu, per les festes patronals. Sant Joan, per volum de gent i perquè és una de les primeres festes, és la que més doblers mou. El director general de la destil·leria Gin Xoriguer, Adolfo Vilafranca, vaticina unes pèrdues aproximades d’uns 300.000 euros, una xifra que s’elevaria a 1,2 milions d’euros en el probable cas que se suspenguessin la resta de festes patronals de Menorca.

“Aquest escenari és un daltabaix important per a Xoriguer, perquè acumulam la nostra principal facturació entre els mesos de maig i setembre”, explica. I la davallada del consum per festes s’afegeix al previst descens del turisme. “Tot plegat afectarà les vendes a bars i restaurants, el consum intern. En aquests moments, som incapaç de valorar en quina mesura repercutirà la caiguda, perquè entraran en joc altres variables com l’obertura de bars, hotels, ports i aeroports, arribada de turistes, autoritzacions per a concentracions de gent. No tenim una informació fiable, tot són especulacions i els escenaris varien cada dia”, conclou Vilafranca.

La simbologia que envolta Sant Joan ha anat creixent en els darrers anys. Camisetes, mocadors, tambors, flabiols i tota mena de productes de marxandatge deixen més d’un milió d’euros a les caixes de les botigues. El gerent d’un important grup d’establiments comenta: “L’article més venut són les camisetes i en menys de dues setmanes en surten més de 25.000”. Les perspectives del Sant Joan 2020 s’han desplomat i la cancel·lació de les festes i la caiguda del turisme es traduiran en una davallada del 70% de la facturació d’aquests locals.

Inversió als mateixos establiments

El gerent de l’Associació Ciutadella Antiga, Macià Coll, recorda, però, que “no és el mateix la facturació en un establiment d’articles de marxandatge o alimentació que en un de tèxtil”. Admet que hi ha empresaris que, gràcies a les caixes de les festes, inverteixen en millores dels establiments, però explica que hi ha comerciants que no es beneficien de les festes. “Els únics que ho tenen bé són els que venen menjar i beguda, perquè és tradició comprar-lo fet i convidar a casa amics i familiars. Tots aquests ara se’n ressentiran, però la resta tanquen per Sant Joan i el que desitgen és que la pressió humana no els faci malbé els aparadors”.

La cancel·lació també afectarà el lloguer de cases del nucli antic. Normalment acullen grups nombrosos de joves o famílies, i es lloguen per entre 2.500 i 6.000 euros durant la setmana de festes. Ricard Comella té dues propietats que, a través d’una agència immobiliària, li generen més de 9.000 euros per festes. “Els doblers que generen els invertim en els estudis dels nostres fills a Barcelona”, diu. Enguany no hi podrà comptar.

Els hotels d’interior, d’una altra banda, han passat de penjar el cartell d’ocupat a no tenir cap reserva, una situació que no és del tot dramàtica, segons José Bosch, propietari del Petit 5 Fars. “El preu de l’habitació superava els 200 euros per nit, però creiem que l’impuls del turisme intern i nacional aquest estiu ens beneficiarà. Són hotels amb poques habitacions i on les mesures preventives sanitàries es poden executar sense problemes”, explica.

En canvi, els hotels d’urbanitzacions turístiques i apartaments que es comercialitzen mitjançant plataformes d’internet patiran pèrdues difícils de calcular, per ara. Mentre que la planta hotelera avalua les conseqüències generals de la pandèmia, els propietaris d’apartaments reconeixen que la suspensió de les festes ha sorprès. En el darrer que hauria pensat era en un virus com el que estam patint. Amb una setmana de Sant Joan amortitz quatre quotes d’hipoteca. Vam comprar l’apartament com una inversió i ara s’ha convertit en un malson”, sentencia Nito Gomila.

stats