TRIBUTS
Economia 07/06/2013

Soria admet que el govern espanyol "tocarà" l'IVA

El ministre diu que es modificaran els tipus reduïts

Dani Sánchez Ugart
1 min

Barcelona.En menys d'una setmana el govern espanyol ha passat de descartar apujar l'IVA aquest any i anunciar baixades d'impostos al llarg de la legislatura (ho va fer Mariano Rajoy diumenge passat en les jornades del Cercle d'Economia a Sitges) a admetre que l'IVA es "tocarà" -a l'alça-. Aquesta última afirmació la va fer ahir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, en una entrevista a Telecinco, en què va admetre que, tal com recomana Brussel·les, l'executiu espanyol passarà alguns productes del tipus superreduït del 4% al reduït, del 10%. Ara el tipus superreduït d'IVA el paguen els productes de primera necessitat, com el pa, els llibres, els diaris, les pròtesis i els medicaments.

Això no obstant, el ministre, que també és titular de la cartera de Turisme, va deixar clar que l'IVA de les activitats turístiques es mantindrà al 10%, perquè està sent un dels "motors" de l'economia. "Estem parlant que alguns productes que en altres països no tributen al tipus superreduït passin al reduït", va puntualitzar el ministre, que va considerar que això no és un increment d'impostos: "Una pujada de l'IVA seria que el que està al 10% passi al 15%".

Brussel·les no vol més del 21%

Sobre la pujada d'impostos també en va parlar ahir el portaveu d'Afers Econòmics de la Comissió Europea (CE), Amadeu Altafaj, que va dir en una entrevista a RAC1 que l'executiu comunitari no vol que l'IVA s'apugi per sobre del 21%. Altafaj va defensar que una revisió de la imposició indirecta pot ajudar a dinamitzar l'economia. El portaveu també va defensar un "dèficit a la carta" per a les autonomies que, com Catalunya, tinguin més dificultats per arribar als límits.

stats