EFECTES DE LA NOVA LLEI DE CONTRACTACIÓ PÚBLICA
Economia 29/06/2018

Sindicats i entitats d’inserció laboral celebren la nova llei

Algunes entitats socials ja han començat a notar els efectes positius de la nova legislació

Carles Tudurí
4 min
La Fundació Deixalles ofereix serveis d’inserció laboral per a empreses.

PalmaSindicats i entitats d’inserció laboral celebren la nova llei de contractació pels avantatges que ofereix per als treballadors de les empreses que liciten en concursos públics, ja que obliga que els sous de les entitats adjudicatàries de serveis públics estiguin regulats, com a mínim, pel conveni provincial del seu sector.

Així ho va explicar Miguel Pardo, secretari general de Construcció i Serveis de CCOO a les Balears, qui considera que encara és una mica prest per fer una valoració de la nova legislació, “ja que de seguida que entrà en vigor, per març, molts d’ajuntaments, departaments o empreses públiques varen accelerar els tràmits necessaris per treure concursos amb la llei anterior”, comentà Pardo.

“De totes maneres, l’avantatge més gran és que les empreses que guanyin concursos, ja siguin petites o grans, han de tractar els seus treballadors segons el convingut provincial. Per exemple, si el sou està establert en 945 euros, hauran de pagar aquesta quantitat i no els 750, per exemple, que pugui establir el conveni de l’empresa. Abans això es permetia i l’Administració era, d’alguna manera, còmplice d’aquesta injustícia”, assegurà.

Noves regles

Això significa, segons Pardo, que les regles han canviat i que a partir d’ara serà molt complicat per a les petites empreses amb convenis propis accedir als concursos públics, sigui directament o a través de subcontractes. Per exemple, explicà que a l’Hospital d’Inca el darrer concurs que s’ha realitzat l’ha guanyat Ferrovial.

També es valora el fet que si una empresa que ofereix un servei a l’Administració Pública deixa de pagar els treballadors se li pugui anul·lar la concessió en el segon mes d’impagament de manera ràpida. “Fins ara això no era possible i a vegades les empreses adjudicatàries no pagaven tot i que continuaven cobrant de l’Administració”, assenyalà.

Inserció

Amb la nova legislació es dona un impuls a la denominada economia social, gràcies a la introducció d’un seguit de clàusules socials, que van des del foment de la integració de persones amb discapacitat, persones desfavorides i membres de grups vulnerables fins a la inserció sociolaboral de persones amb una discapacitat o estan en risc d’exclusió social.

Projecte Home, per exemple, ja ha rebut la petició de dues UTE que estan licitant per obres públiques a les Balears per poder incloure en el concurs serveis oferits per empreses d’inserció laboral. “Un dels casos és el d’una empresa que concursa pel manteniment d’un torrent, i un altre és el de l’empresa que està realitzant l’electrificació de la via del tren de Manacor”, segons Víctor Reyes, del Departament d’Intermediació i Projecció Empresarial de l’entitat, que creu que aquesta demanda anirà creixent gràcies a la nova normativa.

En cas que l’empresa sol·liciti serveis de jardineria, Projecte Home pot oferir els seus serveis a través de Nous Vents, una de les seves empreses que, arran del canvi de legislació, s’està convertint en una empresa d’inserció laboral.

“Quan se’ns demana un servei que no oferim com a empresa, el que feim és enviar el currículum d’alguna de les persones que ajudam a través del nostre departament d’inserció social”.

En aquests casos, és l’empresa licitant la que ha de gestionar directament la contractació del treballador que l’entitat sense ànim de lucre li recomana.

Valoració positiva

Liliana Deamicis, membre del patronat de la Fundació Deixalles, valora molt positivament la nova llei, ja que obliga les licitacions a establir clàusules de caràcter social, però destaca que encara és molt prest per notar-ne els efectes.

Segons Deamicis, “la llei va entrar en vigor fa uns mesos, per la qual cosa és necessari que es faci la formació idònia i s’estableixin els procediments interns que facin falta perquè les noves licitacions incloguin aquests avantatges per a les empreses d’inserció laboral”.

Així mateix, la representant de Deixalles considera important remarcar que ja hi ha algunes mesures que aposten per la inserció laboral. “Per exemple, la llei del Govern de Balears del 2015 estableix una reserva de mercat per a empreses socials. Això significa que un 3% de la contractació pot recaure en aquest tipus d’empreses, que poden oferir, per exemple, serveis de neteja, de neteja forestal o d’inserció laboral, entre d’altres”.

La igualtat d’oportunitats contra la captació de talent específic

Entre les novetats de la Llei de contractes del sector públic destaca l’aposta per la transparència i la voluntat d’oferir igualtat d’oportunitats. Aquest fet implica que a l’hora d’elaborar una licitació no es pot requerir l’obligatorietat que els licitadors ofereixin productes o serveis amb una marca determinada. Aquest requeriment aniria contra l’esperit de la nova llei, ja que llevaria oportunitats a les empreses que no tenen aquests coneixements específics. “Per exemple, si un departament públic necessita un servei informàtic que estaria més optimitzat amb l’ús d’especialistes amb el programari d’Autocad, no es pot concretar que es requereixi aquesta marca en concret. Això fa que puguin optar al concurs empreses que no estan especialitzades en aquest tipus de programes i, per tant, el servei que oferiran, almenys a curt termini, no pot ser igual que el d’una empresa amb aquesta especialització”, explica el gerent d’una empresa informàtica mallorquina. És cert que l’Administració té eines per penalitzar les empreses que no ofereixen els nivells de qualitat exigits en el concurs, “però normalment solen evitar entrar en conflicte amb els adjudicataris, i el resultat és un pitjor servei a causa d’aquesta manca de talent”.

stats