REFORMA DE LES PENSIONS
Economia 01/12/2017

La Seguretat Social ja deu més diners dels que té

S’endeuta per pagar les pensions de Nadal i deixa 8.000 M€ a la guardiola

Júlia Manresa
3 min
L’Estat ha concedit aquest any un préstec a la Seguretat Social de 10.192 milions.

MadridEl sistema de la Seguretat Social ja deu més diners dels que té. Tal com va comunicar ahir el ministeri que encapçala Fátima Báñez, la paga extra dels pensionistes d’aquest Nadal es pagarà parcialment amb un crèdit. Concretament, la Seguretat Social desemborsarà 17.470 milions d’euros entre les nòmines ordinàries i les pagues extraordinàries. Però ja no té prou recursos. D’aquesta quantitat, 7.792 milions s’han de pagar amb ingressos extraordinaris (és a dir, no provinents de les cotitzacions). Per això ha fet servir 3.586 milions de la guardiola de les pensions i 4.206 milions del crèdit que els pressupostos de l’Estat ja havien tingut en compte preveient aquesta situació.

El crèdit que l’Estat va concedir a la Seguretat Social a principis d’any és de 10.192 milions d’euros, dels quals 5.986 ja es van fer servir per pagar l’extra de l’estiu. Els 4.206 milions que li quedaven d’aquest préstec, doncs, els farà servir aquest desembre amb l’objectiu d’evitar que la guardiola de les pensions -el fons de reserva de la Seguretat Social- quedi a zero. Tant el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, com Báñez ja havien dit que no volien deixar la guardiola buida i que, per això, es pressupostava el crèdit.

Però tal com explica el mateix ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, després de retirar els 3.586 milions del fons per aquest Nadal, ja només n’hi queden 8.095 milions. Des que el Partit Popular va arribar al govern se n’han retirat més de 50.000. Amb tot plegat, a dia d’avui la Seguretat Social deu més diners dels que té i, per tant, comença a endeutar-se. El mateix ministeri es justifica en el comunicat explicant que “la concessió de crèdits a la Seguretat Social per garantir l’equilibri pressupostari no és una novetat”, perquè entre 1994 i 1999 ja hi havia “clàusules similars”.

Tot i això, el que queda clar és que les cotitzacions (tot i que estan en nivells “rècord”, segons la mateixa ministra Fátima Báñez) no són suficients per fer front a les despeses de les pensions i que, a partir d’ara, s’haurà de recórrer a crèdits per assumir, per exemple, les pagues extres. Els 8.000 milions que queden a la guardiola no són suficients per pagar els prop de 10.000 milions necessaris en aquestes retribucions extraordinàries.

El ministeri d’Ocupació explica que “al desembre, com al juliol”, els recursos de la Seguretat Social afronten una “important” despesa perquè els 9,5 milions de pensionistes reben la seva nòmina habitual a més de la paga extra del desembre. A això s’hi suma l’IRPF de les pensions que està subjecte a aquest impost.

L’argument dels ministres econòmics de Rajoy per intentar rebaixar l’alarmisme que genera aquesta situació és que els efectes comptables de retirar diners del fons i demanar un crèdit són els mateixos. Tal com s’ha esforçat a explicar el ministre Cristóbal Montoro des del dia en què va anunciar el préstec, com que els fons de la guardiola estan reinvertits en deute espanyol, retirar-los era el mateix que emetre més deute.

¿I per què el govern espanyol no vol exhaurir la guardiola? Ara mateix, amb tots els actius del fons reinvertits en bons del Tresor espanyol, a l’Estat li surt més a compte emetre nou deute que renunciar als rendiments actuals (d’uns 151 milions aquest any). A més, fins ara havia estat suspesa la norma que no permet treure de la guardiola un màxim del 3% del que l’Estat es gasta anualment en pensions, però aquest 2017 s’ha aixecat la suspensió.

La reforma del sistema de les pensions va ser considerada una qüestió prioritària d’aquesta legislatura. La Seguretat Social tancarà el 2017 amb un dèficit històric de 17.000 milions. Tot i això, la comissió del Pacte de Toledo on s’aborda el tema no ha aconseguit prou consens per presentar cap proposta acordada durant l’últim any. Ni tan sols han acordat el primer punt de les propostes que havien de garantir un sistema de pensions sostenible.

stats