Sánchez anuncia un pla de xoc laboral que copia algunes propostes del PP

No desmantella la reforma de Rajoy i emula la reducció del nombre de contractes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns un pla de reformes econòmiques i polítiques centrat en els canvis en el mercat de treball, el finançament de l'estat del benestar, la transició ecològica i la ja anunciada reforma constitucional per eliminar els aforaments.

En l'acte de celebració de l'aniversari del diari 'Expansión', Sánchez ha explicat que les reformes, en l'àmbit del mercat laboral, passaran, entre d'altres, per la simplificació "dràstica del nombre de contractes" de treball, que seran tres: indefinit, temporal i de formació o de relleu, una proposta que ja havia fet el PP. També pretén reduir el nombre de bonificacions a les contractacions deixant només les que afecten els col·lectius més "vulnerables" i aprovar un pla de xoc per fomentar l'ocupació entre la població jove, que es crearà abans de final d'any i tindrà mesures de suport per incentivar el retorn del talent emigrat. També es reforçarà la negociació col·lectiva, es recuperaran les jubilacions forçoses per edat com a política d'ocupació en el marc dels convenis col·lectius i s'establirà el registre d'hores de treball per "reduir els abusos". L'objectiu, ha dit Sánchez, és reduir la temporalitat i la precarietat", però per fer-ho no derogarà la reforma del PP com va prometre quan estava a l'oposició.

La proposta de reduir el nombre de contractes està en la línia del que ja va dissenyar la ministra de Treball de l'era de Mariano Rajoy, tot i el signe oposat d'aquell executiu, i que  es va arribar a acordar amb els actors socials fa poc més d'un any. Totes aquestes mesures seran presentades "en les pròximes setmanes" i tindran en compte els actors socials, segons ha dit el president espanyol. També hi haurà canvis en educació, relacionats amb el mercat de treball, com ara una nova llei de formació professional.

Pel que fa al mercat financer, el president espanyol ha reiterat que es vol crear una autoritat d'estabilitat financera, a més d'una altra per protegir els clients, que pretén evitar una nova crisi financera i reforçar la protecció al consumidor final, arran de diverses polèmiques, com la dels impostos de les hipoteques. Aquestes reformes, ha dit, aniran en la línia de les demandes de la Comissió Europea en aquest sentit. Finalment, Sánchez també ha anunciat una nova llei de canvi climàtic i transició energètica, per reforçar les energies renovables i facilitar l'autoconsum.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF