LABORAL

El SOIB aconsegueix feina per a 20 persones al dia

L’entitat haurà col·locat en acabar l’any poc més de 7.000 treballadors, xifra similar a la de 2017

El Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) aconsegueix col·locar a l’any prop de 7.000 treballadors, xifra que suposa que cada una de les tretze oficines d’aquesta entitat, dependent de la Conselleria de Treball del Govern balear, aconsegueix ocupar una mitjana aproximada d’1,5 llocs de feina al dia, segons dades aportades per l’entitat.

Durant el 2018, de gener a novembre, 2.813 empreses han fet servir el SOIB com a intermediari per cobrir alguna demanda d’ocupació, amb un total de 8.515 ofertes, fet que ha suposat un percentatge d’èxit del 77,3%, una mica per sota d’altres anys, amb 6.857 llocs coberts. Si es fa un càlcul senzill, es pot establir que aquest servei d’ocupació públic col·loca una mitjana de poc menys de 20 persones per dia. Si ho dividim per les 13 oficines que té l’entitat, la mitjana per centre és de prop d’1,5 llocs de feina coberts per dia.

El 2017 varen ser 3.069 les empreses que varen tramitar ofertes a través del SOIB, amb un total de 8.859 llocs de feina que es varen cobrir en 7.403 casos, un 83,5% d’èxit. L’any anterior, el percentatge de cobertura encara va ser major, un 94%, ja que de les 6.820 ofertes rebudes se’n varen cobrir 6.407.

El SOIB disposa a les Illes de 13 oficines, tres de les quals són a Palma i cinc a la Part Forana: Manacor, Inca, Felanitx, Magaluf i Alcúdia. N’hi ha dues oficines a Menorca, Ciutadella i Maó, i dues a Eivissa, a Vila i Sant Antoni. Formentera també té un centre del SOIB.

Pressupostos

Per al 2019, aquest ens autonòmic té un pressupost de 94 milions d’euros, 3,5 dels quals procedeixen de l’Impost de Turisme Sostenible, que finança alguns programes específics. Segons el Govern, “aquest pressupost permet desenvolupar polítiques actives d’ocupació, adreçades a persones desocupades de diversos col·lectius d’aturats amb més dificultats, com són els joves, els majors de 45 anys i les dones víctimes de violència masclista.

Per això, els recursos per a les polítiques d’ocupació s’han incrementat amb 10,4 milions, des dels 83,6 milions de 2018 fins als 94 de pressupostats el 2019, fet que implica un increment del 12,4%; respecte de 2015, aquesta pujada és del 124%.

Segons dades aportades per l’entitat, entre les fites aconseguides durant aquest exercici destaca el fet d’haver contribuït a la contractació de prop de 2.000 desocupats majors de 45 anys. També destaquen que han seguit el programa de garantia juvenil prop de 30.000 persones, mentre que en programes de formació dual hi han participat 700 joves i unes 200 empreses.

Per a l’any que ve, està prevista una despesa de 25 milions d’euros per a programes destinats als més joves. En aquest sentit, es continuen impulsant els programes mixtos de Garantia Juvenil, Joves Qualificats, Beques d’Èxit i orientació específica per al col·lectiu de joves i Formació Dual.

Durant la presentació dels seus pressupostos al Parlament, el conseller de Treball, Iago Negueruela, va subratllar que el Partit Popular la legislatura passada va invertir zero euros en el programa de Garantia Juvenil enfront dels 40 que hi haurà dedicat l’Executiu balear en finalitzar la legislatura. Segons el conseller, s’ha passat de 300 inscrits en aquest programa als més de 29.000 que hi ha en l’actualitat.

Objectius del Govern

El conseller ha manifestat en diverses ocasions que l’objectiu d’aquest Govern és dedicar recursos a tots aquells col·lectius que varen ser oblidats durant la crisi, com els joves, les persones majors de 45 anys i els aturats de llarga durada.

Per això, el 2019 també es destinaran 16 milions d’euros a programes per a aturats majors de 45 anys, per facilitar-ne la reinserció en el mercat de treball. Com a continuïtat de l’any anterior, el SOIB incrementa fins a 2 milions el programa SOIB Dona, per a dones víctimes de violència masclista.

En formació, es torna a invertir, amb 7 milions, en el programa de Formació Dual per la seva incidència en el mercat laboral i l’elevat grau d’inserció que genera.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF