Restaurants i comerços detecten una forta caiguda de les vendes a causa de la regulació del lloguer turístic

Petits empresaris llancen una campanya per donar a conèixer els beneficis d'aquesta modalitat vacacional: 'Sí al turisme integrador'

La regulació del lloguer turístic, que ha propiciat la reducció d'aquesta activitat econòmica en pisos i apartaments, ha causat "una forta caiguda de les vendes" en el sector de la restauració i el petit comerç, segons han explicat diversos empresaris. Ho han fet durant la presentació de la campanya de la patronal de l'habitatge turístic  Habtur 'Sí al turisme integrador', que, segons els seus impulsors, "pretén posar de manifest  els beneficis  socials i econòmics que pot aportar a la societat Balear un ús correcte del lloguer turístic".

Afedeco , Restauració Mallorca i  Pimeco  són les primeres entitats que s'han unit a la campanya, que es desenvoluparà principalment a través de les xarxes socials.

El més contundent ha estat el president de Restauració Mallorca,  Alfonso   Robledo , que ha destacat que en determinades zones s'ha registrat una disminució de les vendes  d'entre un 20 i 40% els mesos de maig i juny. Aquestes baixades s'han notat més a les zones de Palma que abans de la regulació tenien una major oferta de lloguers turístics, com el Portitxol, Blanquerna, Gènova , Cala Major i Sant Agustí. " S'està  notant també amb la contractació de personal, ja que  calculam  que els nostres associats tenen contractats prop de 700 cambrers menys que l'any passat. Podríem dir el mateix de la plantilla de cuiners".

Així mateix, ha destacat que en algunes zones turístiques, com Cala d'Or, Pollença o Cales de Mallorca, els restaurants  no registren els mateixos nivells  d'activitat, tot i que la temporada turística es presentava molt  bé, segons Robledo .

Els comerciants s'han expressat en termes similars. El president de  Pimem , Jordi Mora; el vicepresident de  Pimeco, Jaume Rivera, i el president  d'Afedeco , Rafael Ballester, han coincidit a destacar els beneficis del lloguer turístic i n'han demanat una regulació adequada. Han comentat que el turista que tria aquesta modalitat d'allotjament s'allunya de les tradicionals  àrees  de costa i incrementa l'activitat en els comerços d'altres zones, com ara la Part Forana o les barriades de Palma.

Més economia submergida

El president d'Habtur, Joan Miralles, ha insistit que la regulació que ha deixat fora una part de l'oferta de lloguer vacacional provoca un increment de l'economia submergida, "ja que els propietaris es veuen obligats a deixar unes plataformes que ja estaven controlades per Hisenda en mans d'altres sistemes de comercialització, com el boca-orella o altres anuncis".

Segons Miralles, una part de l'oferta d'aquest estiu no tributarà com va fer l'any passat o tributarà com a lloguer residencial, amb un tipus molt més baix. També deixaran de proporcionar ingressos a través de l'anomenada ecotaxa.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF