Els restaurants i els comerços de Ciutadella confien en els ingressos de les festes de Sant Joan

Un restaurant situat al nucli antic de Ciutadella factura el dia 23 una quantitat similar al millor dia del mes d'agost i fins i tot arriba a superar els 5.000 euros de caixa 

A Ciutadella ja es respira ambient de festa. L'arribada de Sant Joan marca, en certa manera, l'inici de la temporada alta turística a Menorca. Tot i que amb el pas dels anys l'oferta de negoci s'ha multiplicat a tots els sectors, l'impacte que generen les festes de Sant Joan al conjunt de Menorca i concretament a Ciutadella és incalculable. A més, tenint en compte que enguany són en cap de setmana, el volum de negoci és major que el 2017.

Un dels sectors termòmetre és el comercial. Tot i això, l'associació comercial Ciutadella Antiga deixa clar que "no totes les tipologies de negoci obtenen grans quantitats d'ingressos". Ho remarca el gerent de l'entitat, Macià Coll. En qualsevol cas, Coll explica que "les botigues dedicades a la venda de productes de Sant Joan, souvenirs, i d'alimentació i venda d'alcohol veuen com les caixes es disparen aquests dies". És una imatge que contrasta amb establiments més genèrics com la roba, els complements o l'equipament personal. D'altra banda, el gerent de Ciutadella Antiga preveu una allau de visitants: "Si Sant Joan cau en cap de setmana, tots sabem que els menorquins que viuen a altres municipis s'escapen a Ciutadella a gaudir de la festa". 

Mentrestant, el sector de la restauració afronta com cada any les festes perquè "les places en els nostres locals són cada any les mateixes". Així es presenta el president de l'Associació d'Hostaleria i Restauració de Menorca, depenent de la CAEB. José Bosch admet que "encara es poden fer reserves pel dinar del dia 23. Curiosament, la gent espera fins a última hora per decantar-se per un restaurant o l'altre. S'ofereixen menús molt atractius i el preu mitjà per comensal oscil·la entre els 25 i els 40 euros". Bosch també ha destacat els importants beneficis que deixa la venda d'alcohol. En aquest sentit, el responsable de la patronal manté que "en funció del tipus de local i la ubicació es guanya més o menys diners. És difícil ajustar-se a una quantitat aproximada de facturació". 

Difícil ho és, però no és impossible. Un restaurant situat al nucli antic de Ciutadella factura el dia 23 una quantitat similar al millor dia del mes d'agost. En aquest cas, un nombre aproximat se situaria al voltant dels 4.000 o 5.000 euros de mitjana, sempre tenint presents les dimensions i altres condicionants. Pel que fa als bars, alguns establiments han superat els 6.000 euros de caixa en un sol dia només amb la venda de begudes alcohòliques.  

EDICIÓ PAPER 29/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF