CONDICIONS LABORALS
Economia 15/09/2017

Rentar llençols d’hotel per 800 euros al mes

Els sindicats inicien la negociació del conveni de bugaderies i tintoreries amb l’ull posat en els sous

Carmen Buades
3 min
IMPACTE  A les Balears hi ha entre 2.500 i 3.000 persones treballant al sector.

PalmaLes kellys han estat, durant els darrers anys, la imatge mediàtica de l’explotació laboral i la sobrecàrrega de feina durant la temporada turística, però no estan totes soles. El sector de la bugaderia industrial, fonamental per a la indústria turística perquè s’encarrega de fer nets els llençols i les tovalloles dels hotels, té el conveni col·lectiu caducat des dels anys 90.

A principis d’estiu, els sindicats van denunciar l’acord, però no va ser amb l’objectiu de modificar-lo, sinó amb la intenció de “fer-ne un de nou”, assegura José García Relucio, d’UGT, un dels negociadors.

Es tracta d’un conveni que afecta entre 2.500 i 3.000 persones a les Balears i les organitzacions sindicals pretenen aconseguir-ne un que impliqui totes les illes. La seva principal reivindicació? Augmentar els salaris. “Hi ha salaris base de 690 euros i amb complements s’arriba com a màxim als 900”, denuncia el sindicalista.

“La veritat és que es cobra bastant poc, molt menys que a l’hostaleria, on un oficial de primera cobra 1.000 euros o més. En el nostre cas són uns 800”. Mari Carmen Jiménez és membre del comitè d’empresa d’Ilunion Amalia, una bugaderia industrial que durant l’estiu té més de 200 persones treballant i que té com a principals clients els hotels i els hospitals. Fa només tres anys que disposen d’un sistema de refrigeració per fer front a les elevades temperatures que es registren a les naus, però Jiménez ho considera una millora substancial.

El conveni recollirà també les condicions de les persones que treballen a les petites bugaderies, tintoreries i autònoms, entre 200 i 300 persones. La resta s’agrupa en unes poques empreses grans que, en el cas dels centres hospitalaris, treballen per al Govern.

És per aquest motiu que des de CCOO i UGT s’ha volgut des del començament implicar-hi el Govern. García assegura que “ja vàrem arribar a un acord amb ells perquè totes les empreses que treballin per a l’Administració hagin de complir determinades condicions”, com ara complir el conveni del sector i no tenir-ne un d’empresa que empitjori les condicions laborals de la plantilla.

La directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro, explica que el paper de la Conselleria ha estat, de moment, ajudar els sindicats a localitzar, després de tants d’anys, les empreses i la patronal. “És positiu que s’hagi tornat a convocar la mesa negociadora”, assegura la directora general, qui s’ha ofert “a mitjançar si la situació s’encalla”.

Tot i que encara queda molta feina per fer, les expectatives apunten cap a una negociació sense gaires tensions perquè, segons afirma Castro, “la patronal també vol un conveni col·lectiu per evitar així la competència deslleial entre les empreses”.

Si es compleixen els terminis, el nou conveni hauria d’estar llest per firmar-lo dia 1 d’abril, després d’haver-se realitzat una reunió mensual a partir de l’octubre. El principal objectiu és fer créixer de manera “ambiciosa” el salari base, però els sindicats tenen previst introduir al conveni molts altres aspectes relacionats amb, per exemple, les categories professionals i les seves funcions.

La salut laboral tindrà un paper clau, ja que les persones que treballen al sector -majoritàriament dones d’aproximadament 40 anys- han de suportar temperatures superiors als 50 graus al lloc de feina. No hi havia mesures de protecció de la maternitat, ni protocol d’actuació en casos d’assetjament sexual o per raó de sexe, ni mesures específiques per a les víctimes de violència de gènere... “No hi havia res inclòs, tampoc pel que fa a excedències i permisos. Fins i tot el temps de l’entrepà, l’havia de pagar el treballador”, lamenta García. Els sindicats també volen que es concedeixi un dia més de vacances i donar-ne un altre per a assumptes propis.

stats