Economia 19/09/2019

El cava, un dels sectors que més patirà amb un Brexit dur

El Regne Unit dubta que les pimes estiguin preparades per a una sortida abrupta

Elisabet Escriche
3 min
El ministre per a la sortida de la UE, Stephen Barclay.

BarcelonaLa crisi que està vivint el cava pot agreujar-se encara més amb un Brexit dur. El ministre britànic encarregat de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, Stephen Barclay, va advertir aquest dijous en un esmorzar informatiu a Madrid que el del cava -més del 90% d’aquesta beguda es produeix a Catalunya-, serà un dels sectors més afectats si finalment hi ha una marxa sense acord.

Segons les últimes dades del Consell Regulador del Cava, l’any passat el Regne Unit va ser el quart país on més vi escumós es va exportar, amb 21,7 milions d’ampolles, només superat per Alemanya, Bèlgica i els Estats Units, respectivament. Tot i així va haver-hi una davallada de més del 6% respecte al 2017, produïda, segons va explicar en el seu moment el mateix Consell Regulador, perquè el país anglès està considerat “un mercat madur”.

Barclay va deixar clar que si no hi ha acord “l’economia espanyola acusarà l’impacte” i va mostrar els seus dubtes que les petites i mitjanes empreses estiguin preparades per a aquest escenari. En aquest sentit va recordar que els retards de dos dies que es registrarien al port francès de Calais, situat a la vora del canal de la Mànega, podrien afectar de manera molt negativa les exportacions de productes hortofructícoles espanyols al Regne Unit, com és el cas dels cogombres i els enciams. “Poden produir estralls en l’economia”, va insistir.

Un 5,5% de les exportacions catalanes (3.900 milions d’euros) tenen com a destinació el Regne Unit, mentre que les importacions superen el 3% (2.800 milions d’euros), segons dades de l’Idescat del 2018. Pel que fa a Espanya, la CEOE assegura que les exportacions superen el 7% (uns 19.000 milions d’euros) i les importacions el 4% (uns 11.400 milions).

A banda del cava, uns altres productes que també es veurien afectats per una sortida abrupta del Regne Unit de la UE són el vi de xerès i el formatge manxec perquè, igual que el vi escumós, perdrien les proteccions aranzelàries que tenen actualment i haurien d’enfrontar-se a la competència. En l’àmbit de la pesca, Barclay va recordar que el Regne Unit serà un país costaner independent, cosa que també afectarà l’activitat pesquera d’Espanya. El ministre responsable del Brexit va recordar que el Regne Unit ja ha publicat un règim aranzelari temporal, que tindrà una durada de fins a dotze mesos, i que s’aplicaria a les importacions comunitàries en el cas que es produís una sortida no amistosa de la UE. En aquest escenari s’exigiria el pagament d’impostos a un 13% dels productes que s’introdueixen al país, mentre que la resta quedaria exempta del pagament.

La carn de vaca pagarà aranzels

Entre els productes inclosos en aquest 13%, segons el govern britànic, hi hauria les carns de vaca, de xai i de porc, les aus de corral, els plàtans, el sucre de canya, alguns tipus de peix, els vehicles acabats, les ceràmiques i els fertilitzants.

La part positiva per al sector hortofructícola és que si hi ha un Brexit dur totes les fruites i hortalisses de procedència comunitària, a excepció del plàtan fresc, s’inclouen en el grup “d’aranzel zero”, encara que sí que existirien controls fronterers que podrien retardar l’entrada dels aliments al país i afectarien la logística del transport. “El primer ministre Boris Johnson està molt a favor de les empreses, però hem de protegir els nostres productors nacionals. També els productors britànics hauran de pagar aranzels, cosa que esdevindrà un impost per als nostres consumidors”, va recordar el mandatari anglès.

Pel que fa els productes estrella espanyols entre els consumidors britànics, l’oli i el vi, Barclay va aclarir que el primer no es veurà afectat “per ara” pel pagament de cap impost. En el cas del vi va evitar ser més concret. El ministre britànic va reiterar que el desig del govern de Johnson és que hi hagi un acord per a una sortida amistosa abans del 31 d’octubre, però també va reconèixer que pot ser que no es materialitzi.

stats