SOBREOCUPACIÓ
Economia 24/08/2018

Reclamacions per investigar a fons l’oferta hotelera il·legal

Els hotelers defensen que compleixen estrictament la llei

Pere Sánchez
3 min
El Govern inicià expedients sancionadors per sobreocupació a 32 establiments hotelers.

PalmaMentre els hotels de les Illes Balears es troben treballant a ple rendiment, tot i que diuen que l’ocupació d’aquest estiu és lleugerament inferior que la de l’any passat, el Govern de les Illes Balears té en marxa la seva campanya d’inspeccions del 2018. Les xifres d’aquesta campanya i el nombre d’expedients sancionadors que se’n pugui obtenir seran públics ja l’any 2019. En aquest context, els propietaris de lloguer vacacional que se senten observats amb lupa i culpats de manera injusta de la massificació turística, per una banda, i alguns treballadors del sector de l’hoteleria que asseguren que han empitjorat les seves condicions laborals per culpa d’una suposada sobreocupació, per una altra, demanen que s’investigui més a fons l’oferta hotelera il·legal.

Habtur calcula que els llits extrail·legals dins habitacions dobles representen la immensa majoria de l’oferta il·legal d’allotjament a les Illes Balears i són, per tant, la principal font de massificació, juntament amb el fet que els menors de 12 anys no ocupen plaça si van a un hotel, una plaça que sí que es compta en els habitatges de lloguer turístic. Si es traduïssin a números les afirmacions que Habtur posa damunt la taula, hi podria haver actualment prop de 100.000 places hoteleres il·legals repartides per tot l’Arxipèlag. Alguns treballadors de l’hoteleria també asseguren que fan actualment jornades laborals de fins a 9 i 10 hores diàries, sense cap dia lliure durant tota la temporada per assumir el volum de feina addicional que provoca aquesta suposada sobreocupació.

La defensa dels hotelers

Per la seva banda, els hotelers surten a defensar-se i asseguren que compleixen estrictament la llei. Segons Jaume Horrach, president dels hotelers d’Alcúdia i Can Picafort, com en tots els àmbits de la vida, hi pot haver qui individualment s’estigui saltant la legalitat, però en absolut és la norma d’un sector que -afegeix- procura fer les coses bé i complir els seus deures amb l’Administració. A la campanya d’inspeccions de l’any passat, el Govern va iniciar expedients sancionadors per sobreocupació a 32 establiments hotelers dels 40 que va visitar. Horrach atribueix aquest alt índex de sancions al fet que es varen estudiar els casos habitació per habitació. Segons el president dels hotelers d’Alcúdia i Can Picafort, s’ha d’estudiar l’establiment en conjunt perquè la direcció de l’hotel ha de poder, sempre respectant el límit total de places, acomodar els clients segons les seves necessitats i també d’acord amb l’optimització del servei. Per exemple, agrupar una família de sis membres en una habitació de quatre places perquè així ho desitja o distribuir els clients d’un hotel que no arriba ni de bon tros al límit de places de tal manera que no sigui necessari tenir obertes totes les plantes i així optimitzar costos, són qüestions amb les quals, a parer de Jaume Horrach, s’ha de ser més flexible.

Els hotelers creuen que si es va decidir que per millorar la qualitat del turisme que visita les Balears s’havia de promoure el turisme familiar, sense deixar de fer complir la llei s’hauria de ser més flexible en les inspeccions d’enguany. També aprofiten per recordar que, de la mateixa manera que ells varen negociar i aconseguir que els menors de 12 anys no comptassin com a plaça per afavorir el turisme en família, els propietaris de lloguer vacacional haurien de preveure aquesta possibilitat. Mentrestant, a la xarxa es poden trobar alguns casos comptats en què l’oferta publicada a les pàgines web de cerca i reserva d’hotels no coincideix amb les dades del Registre d’Empreses, Activitats i Establiments Turístics de la Conselleria de Turisme. Algunes d’aquestes webs, com és el cas de Booking, asseguren que han incrementat el nivell de vigilància per detectar possibles irregularitats.

stats