Ramis: "Els excessos turístics s'han tolerat fins que han esdevingut insostenibles"

La portaveu del GOB, Margalida Ramis, i l'exconseller Celestí Alomar han participat aquest dimarts en una conferència sobre els límits del turisme

"La sostenibilitat turística no té cabuda en l'actual escenari  a causa de  la idea de convertir Mallorca en un territori al servei del turisme". Així de contundent s'ha mostrat la portaveu del  GOB , Margalida Ramis, en una  conferència sobre els límits del turisme en la qual ha participat juntament amb l'exconseller de Turisme Celestí Alomar aquest dimarts al Consell de Mallorca. Ramis ha afirmat que "els excessos turístics s'han tolerat fins que han esdevingut insostenibles".

La conferència ha tingut un caràcter clarament reivindicatiu, ja que una bona part  dels assistents  i la conferenciant Margalida Ramis vestien camisetes grogues que els identificaven com a activistes contra l'ampliació de la carretera Llucmajor-Campos. També hi ha assistit el president de la institució, Miquel Ensenyat, que recentment ha  protagonitzat  un enfrontament dialèctic amb el  GOB .

Ramis ha declarat abans de començar l'acte que encara no ha rebut la invitació d'Ensenyat per fer una reunió, però ha deixat ben clar que " per parlar per parlar " no hi assistirà , "ja que ha de servir  per a alguna cosa".

Ja a la conferència, Celestí Alomar ha reivindicat el dret a discrepar contra l'actual model turístic i ha defensat que, gràcies als moviments discrepants, el turisme ha pogut aconseguir millores com la protecció d'un territori, que ara és un valor afegit. També ha indicat que el concepte de  turismofòbia  s'utilitza en moltes ocasions per demonitzar els que no estan d'acord amb l'actual model turístic i "evitar un debat de fons sobre el turisme".

Ramis ha explicat que el turisme va començar colonitzant el nostre litoral,  després  es va  estendre  a les urbanitzacions i el sol rústic i "ara ha entrat a ca nostra i ha colonitzat tot el territori", en una clara referència al lloguer vacacional.

"Hem guanyat petites batalles", ha afegit, "però la guerra continua oberta". Per al  GOB , l'actual  envestida  que pateixen les Illes prové de fonts d'inversions i especuladors que volen construir habitatges de luxe, a vegades lligats al lloguer vacacional, a causa de les borses de sòl urbanitzable que encara existeixen.

"A Mallorca tot és susceptible de convertir-se en producte turístic", ha destacat Ramis, que ha culpat l'actual model econòmic de posar fi a la nostra  sobirania  en matèria d'habitatge, aliments, energia i economia.

El  GOB   considera  que l'actual realitat institucional és  decebedora  i ha reclamat valentia per impulsar un "pla  B " que reivindiqui opcions al marge del turisme.

Per a Ramis, posar límits a les  infraestructures , els allotjaments o a la  desestacionalització  és una primera passa, però no  és  suficient per aturar les inèrcies i  canviar  les tendències i el model  econòmic .

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF