29/06/2013

Rajoy ingressarà 4.690 milions més en societats, tabac, alcohol i una taxa verda

3 min
ALCOHOL MÉS GRAVAT 
 L'alcohol pujarà un 10% per litre, cosa que es tradueix en 83 cèntims més per litre d'alcohol pur. La mesura no afecta vi i cervesa.

Madrid.El govern de Mariano Rajoy va executar ahir una petita reforma fiscal per complaure Brussel·les. L'equip del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va elaborar un pla de mesures amb el qual calcula recaptar, almenys, 4.690 milions d'euros anuals. La major part d'aquests ingressos -concretament, 3.650 milions- procediran de l'eliminació de deduccions en l'impost de societats, malgrat que els canvis que tenen un impacte social més cridaner són els augments dels impostos del tabac i l'alcohol, i la creació d'una nova taxa mediambiental, que afecta els aparells d'aire condicionat.

L'objectiu únic del bloc de mesures que va aprovar ahir el consell de ministres és aconseguir esgarrapar unes dècimes al dèficit de les administracions públiques i acontentar les exigències procedents d'Europa, malgrat ser conscients que part dels ingressos que preveuen depenen exclusivament del comportament del consum.

Això es veurà d'una manera significativa en les recaptacions procedents dels gravàmens sobre l'alcohol i el tabac. Conjuntament, els càlculs són que l'Estat ingressarà 700 milions anuals. L'alcohol pujarà un 10% per litre, cosa que es tradueix en 83 cèntims més per litre d'alcohol pur. En cap cas, va confirmar Montoro, la cervesa i el vi es veuran afectats per aquest increment.

En el cas del tabac els càlculs no són tan senzills a l'hora de saber quin serà el preu de venda al públic. En sintonia amb la majoria de països europeus, varia l'estructura impositiva. D'una banda, augmentarà una de les taxes que afecta el producte, el denominat tècnicament impost específic , de 19,10 euros a 24,1 euros per cada 1.000 cigarrets, i de l'altre, l'impost ad valorem - un percentatge que s'aplica al preu del producte- es redueix del 53,1% al 51%. Les expectatives del sector amb aquesta nova pujada no són gaire bones, ja que les vendes van caure un 2,4% el 2012 després d'haver patit tres augments impositius l'exercici passat. Les modificacions dels impostos indirectes ja surten publicades avui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Montoro va confirmar la creació d'un tribut sobre els gasos fluorats d'efecte hivernacle amb el qual preveu ingressar 340 milions d'euros en un any. Aquesta taxa mediambiental afecta directament els aires condicionats, que són, fonamentalment, els productes que duen aquest tipus de gasos. En plena inauguració de l'estiu, Montoro es va afanyar a justificar la creació de l'impost perquè Brussel·les ho demana en les seves recomanacions mediambientals davant els problemes que implica gestionar els seus residus.

Pel que fa a l'impost de societats, el ministeri d'Hisenda va explicar que amb l'eliminació d'algunes deduccions a les grans empreses, com la supressió de la rebaixa fiscal per les pèrdues per deteriorament de la cartera de valors, espera un ingrés addicional per a l'Estat de 3.650 milions d'euros l'any.

El consell de ministres també va donar llum verda al nou pla de pagament de proveïdors, lligat a la directiva de morositat per liquidar deutes amb comunitats autònomes i ajuntaments. El pla, que està pendent del vistiplau, inclourà pagaments a universitats i a entitats del tercer sector que treballen amb l'administració pública. "No aflorarà nou dèficit públic", va advertir Montoro per referir-se a les factures que estan dins els calaixos. "Del que es tracta és d'ordenar i de fer una arquitectura pública més transparent, que limiti el temps de pagament de les factures facilitant mitjans financers perquè sigui possible", va explicar.

Emprenedors

El govern de Rajoy ahir també va aprovar la creació de l'autoritat independent de responsabilitat fiscal que va exigir la UE i el pla d'emprenedors perquè comenci la seva tramitació al Congrés de Diputats per tràmit d'urgència. El text va viure ahir una modificació respecte a l'avantprojecte que es va presentar fa uns mesos. L'executiu espanyol va decidir ampliar de 200.000 a 400.000 euros el límit de recursos propis empresarials que inverteixin els business angel s per poder optar a la deducció a l'IRPF.

El consell de ministres d'ahir, deixant de banda el de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE), va ser el més complicat per a Montoro, segons va confessar ell mateix.

stats