Economia 16/06/2013

Rajoy diu que forçarà els bancs nacionalitzats a donar crèdit

Ara
2 min

Tarragona."El crèdit de la banca nacionalitzada està millorant i ho farà més, perquè el govern l'hi dirà". Aquest és el principal missatge que va llançar ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, en un acte a Tarragona sobre empresa i crèdit. Trobar fórmules per facilitar el crèdit és una de les tasques que s'ha marcat el govern de Rajoy, un objectiu que, després d'un any i mig a la presidència, encara no ha aconseguit, com demostren les estadístiques. Ahir Rajoy va afirmar que el seu objectiu és "donar la batalla aquí pel crèdit i les reformes, i a Europa per a la integració i la liquiditat".

El president espanyol va arribar a admetre per primera vegada des que és president que els crèdits de l'ICO per finançar les empreses no funcionen com ell voldria. Va explicar a una part del món empresarial català que "sap que hi ha dificultats" perquè segueix l'evolució de l'ICO "cada quinze dies". En vista d'aquesta realitat, l'executiu espanyol plantejarà "noves fórmules de finançament" alternatives a l'ICO que es desenvoluparan a través de la llei d'emprenedors. A l'espera de fer els canvis legislatius necessaris, Rajoy va animar les entitats que atorguen crèdits "a seguir-ho fent" i a les que no a "fer un esforç per donar-los".

Després Rajoy va tornar a l'optimisme que l'ha caracteritzat els últims dies, tot i que una mica més moderat que la setmana passada: "Us asseguro que encara queden moments difícils, no us puc enganyar, però ja hi ha llum al final del camí que estem recorrent". Segons ell, "ara el que toca és perseverar, esforçar-se i no desanimar-se".

Reforma fiscal

El president espanyol, que no perd de vista les crítiques del seu antecessor José María Aznar per no haver complert les promeses de baixar l'IRPF, va afirmar que ell està "en contra dels impostos alts", però sense oblidar que "l'errada més gran" que pot fer un governant és "no ser conscient de la realitat".

Rajoy va justificar haver pres "moltes decisions difícils", com apujar impostos i reduir la inversió de moltes partides rellevants, "per poder abaixar els impostos en el futur i poder augmentar les despeses", cosa a la qual es va comprometre.

stats