Economia 06/06/2013

Rajoy desafia Brussel·les amb l'IVA

El president del govern espanyol rebutja apujar impostos i Barroso evita la confrontació

Laia Forès
3 min

Brussel·lesJosé Manuel Durão Barroso va comparèixer ahir davant la premsa amb un enorme somriure després de reunir-se amb Mariano Rajoy. No era dia de retrets en públic. El president de la Comissió Europea va passar del somriure a les bones paraules, amb frases que fins i tot fregaven la cursileria. "Gràcies per portar-nos el sol", va dir-li Barroso al president del govern espanyol, al·ludint al dia estiuenc que feia ahir a Brussel·les. De fet, Barroso -polític dòcil com pocs- va passar de puntetes per les recomanacions econòmiques de la Comissió Europea al govern espanyol, que Rajoy sembla disposat a ignorar.

El cap de l'executiu espanyol va descartar -davant de Barroso- apujar l'IVA a curt termini, tot i que Brussel·les li reclama que estudiï fórmules per recaptar més impostos. Concretament, demana un augment dels impostos mediambientals, "sobretot sobre els carburants", així com passar alguns béns i serveis que actualment tenen un IVA reduït al règim general. Però Rajoy va ser taxatiu: "No hi haurà una reforma de l'IVA a curt termini", va assegurar. Rajoy va puntualitzar que espera no haver d'apujar l'IVA "en aquesta legislatura".

Els dos mandataris es van reunir a la capital comunitària després que Durão Barroso hagués convocat Rajoy per discutir les recomanacions econòmiques de la Comissió Europea. Malgrat que ahir el cap de l'executiu comunitari va jugar el paper d'amic de Mariano Rajoy, Brussel·les fa temps que amenaça Espanya d'obrir-li un expedient sancionador perquè no acaba de posar en marxa totes les reformes promeses. La Comissió va donar el seu vistiplau al pla de reformes del govern espanyol, però li va demanar una nova reforma de les pensions, millorar la del mercat laboral i revisar el sistema tributari. I sobretot, va posar sobre la taula dates concretes per assegurar-se que Madrid complirà.

Però el missatge que va portar ahir a Brussel·les el president del govern espanyol és que Espanya està fent els deures i els està fent bé. "Les reformes són el pròleg de la recuperació econòmica", va dir. Sobre els impostos, fonts de la Moncloa van assegurar que no es farà cap pujada generalitzada d'IVA, però no descarten que productes que ara tributen amb un IVA reduït passin al general. En qualsevol cas, van assegurar les fonts, no seran béns i serveis relacionats amb el sector del turisme, com pretén la CE. "Brussel·les no obliga a res. Diu només que s'explorin possibilitats", es defensaven les mateixes fonts pròximes a Rajoy.

Drama superat

Per la seva banda, Barroso va lloar els esforços del govern espanyol per sortir de la crisi i va assegurar que l'Estat ha superat "el drama" que va viure Espanya l'any passat, quan estava a un pas del rescat pels problemes que va tenir a l'hora de trobar finançament als mercats. "Avui ja no [hi ha cap drama]. Hi ha una gran confiança. Les autoritats espanyoles han transmès convicció", va assegurar un Barroso que va defugir en tot moment qualsevol polèmica.

Tot i que l'entorn de Rajoy s'ha esforçat els últims dies a treure importància a la reunió d'ahir, i a emmarcar-la dins de la normalitat, el cert és que es produeix en un moment molt delicat per a Espanya, just després d'haver rebut el plec de recomanacions de la CE i d'haver estat assenyalada públicament com una de les economies que més preocupen Brussel·les. Tampoc hi ajuda el fet que Mariano Rajoy viatgés acompanyat de set ministres -els d'Economia, Hisenda, Treball, Indústria, Foment, Agricultura i Exteriors-, un fet que es pot qualificar, si més no, d'excepcional.

Rajoy i Barroso també van discutir sobre els temes que es tractaran en la pròxima cimera europea, que se celebrarà a finals de mes i tindrà com a tema principal la lluita contra l'atur juvenil. El president de la CE va qualificar ahir d'"inacceptable" la taxa d'atur espanyola, en un dels pocs retrets que va fer al govern espanyol. Un altre tema que també preocupa molt Madrid i Brussel·les és la dificultat de les petites i mitjanes empreses per accedir al crèdit. En aquest sentit, Rajoy va demanar al president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, que concreti les seves propostes per poder solucionar el problema.

stats