Economia 11/01/2019

Sánchez necessitarà ingressos rècord per complir les promeses

Apujarà impostos per finançar l’augment de les pensions, les infraestructures i les polítiques socials

Laia Forès
4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha elaborat uns pressupostos amb accent social.

MadridEl govern de Pedro Sánchez sap que no ho té gens fàcil per poder aprovar els pressupostos per al 2019. N’és plenament conscient, però no s’hi conforma. Els pressupostos que va posar ahir sobre la taula són ambiciosos: preveuen una recaptació històrica, més diners per a les comunitats autònomes, una pujada d’impostos a les rendes més altes, noves taxes i un clar increment de la despesa en polítiques socials “per blindar l’estat del benestar”. Un còctel pressupostari enfocat, en primer lloc, a convèncer els partits que podrien donar suport polític als comptes en la seva tramitació; en segon lloc, a marcar perfil socialista, i, en tercer lloc, a intentar complir amb les exigències de disciplina pressupostària que fixa Brussel·les.

L’avantprojecte dels comptes que va aprovar ahir el consell de ministres preveu una recaptació rècord de 227.356 milions d’euros, una xifra històrica -l’Estat mai ha previst recaptar tants diners- que suposa un augment del 9,5% dels ingressos respecte a l’any passat. L’executiu espanyol preveu assolir-la amb una pujada d’impostos -augment de l’IRPF sobretot per a rendes elevades i limitació d’exempcions de l’impost de societats- i gràcies a noves taxes com la digital i la de les transaccions financeres.

Previsió optimista

Amb un creixement del PIB de l’Estat, que se situarà en el 2,2% el 2019, els ingressos previstos són clarament optimistes, sobretot tenint en compte que els governs sempre tiren cap amunt amb els càlculs i els ingressos reals acostumen a ser inferiors. Però el PSOE necessita recaptar més diners per poder complir amb els seus compromisos, que passen per augmentar les inversions a Catalunya, finançar la revalorització de les pensions, incrementar la despesa social i reduir el dèficit públic. Un trencaclosques gens fàcil d’encaixar.

“Més enllà de les xifres, es tracta de pressupostos per buscar un futur i fugir d’un passat en blanc i negre del qual alguns aquests dies estan tenint nostàlgia”, va destacar la ministra portaveu, Isabel Celaá. Els comptes preveuen un increment de la partida contra la violència masclista”, una mesura que és un missatge “per als que pretenen retirar ajudes o destrossar pactes que s’han aconseguit amb molt d’esforç”, va dir Celaá en al·lusió a Vox.

Els pressupostos inclouen 7.572 milions per a infraestructures, una xifra que es tradueix en un augment del 40% respecte al 2018. Els comptes també preveuen un increment del 6,2% dels diners destinats a les comunitats autònomes (110.570 milions d’euros), tot i que fins dilluns el govern espanyol no concretarà quina part del pastís es queda cada comunitat autònoma. Fins ara el ministeri d’Hisenda només ha confirmat que invertirà a Catalunya l’equivalent al seu PIB (el 2017 es va situar en el 19,2%), en un gest per convèncer el PDECat i ERC perquè donin suport als comptes.

La partida que més augmenta respecte al 2018 dels principals capítols és la de l’atenció a la dependència, un 59,3%, mentre que el pressupost dedicat a les pensions puja un 6,2% per la revalorització equivalent a l’augment dels preus que ha aprovat l’executiu de Pedro Sánchez per a aquest 2019, un 1,6% com a mínim. El cost de les pensions per a l’Estat és enorme: de cada 10 euros dels pressupostos, 4 serveixen per pagar les pensions.

El govern espanyol està estudiant mesures per garantir la sostenibilitat del sistema, un dels cavalls de batalla de cada executiu espanyol, i no descarta augmentar l’edat real de jubilació, però sense tocar l’edat legal, que, segons l’última modificació, se situarà en els 67 anys el 2027. La mesura va en la mateixa línia del que proposava aquesta mateixa setmana l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef).

Baixa l’IVA de la premsa digital

Els pressupostos també inclouen una reducció de l’IVA dels llibres electrònics i de la premsa digital, que passarà de l’actual 21% al 4% per equiparar-lo amb els llibres en paper, una reivindicació del sector editorial. A més, també augmenta gairebé un 10% la despesa en cultura i redueix, del 10% al 4%, l’IVA dels productes d’higiene femenina, com els tampons i les compreses. Els comptes preveuen una partida per finançar l’increment de la baixa per paternitat, que passarà de les actuals cinc setmanes fins a vuit. En matèria de conciliació familiar, el govern espanyol destinarà més ajudes als ajuntaments per incrementar les places de llars d’infants.

Per elaborar els pressupostos, el ministeri d’Economia ha actualitzat el quadre macroeconòmic per al 2019 i estima una reducció de l’atur fins al 14%. Els pressupostos, que l’executiu socialista porta dilluns al Congrés, preveuen més diners per fomentar l’ocupació.

Les xifres dels pressupostos per al 2019: més diners per gastar i més impostos per augmentar la recaptació

En total la previsió d’ingressos s’eleva a 227.356 milions d’euros, una xifra rècord. Hisenda ha dissenyat una pujada d’impostos i noves taxes.

Les empreses pagaran més. Els ingressos previstos en l’impost de societats augmenten un 14,1%, gràcies, sobretot, a l’eliminació d’algunes de les exempcions.

La xifra suposa un augment del 5,3% respecte a l’any passat. Pugen gairebé totes les partides de polítiques socials: les pensions, l’accés a l’habitatge, la lluita contra la violència masclista, l’atenció a la dependència, els serveis socials, l’ocupació i l’educació.

L’increment en infraestructures és un dels més destacats dels pressupostos per al 2019. Catalunya espera rebre bona part dels 7.572 milions d’euros previstos.

L’IVA actual dels llibres electrònics i dels diaris digitals és del 21%, però els pressupostos preveuen una reducció fins al 4%, com l’IVA dels llibres en paper.

stats