Pla de xoc per combatre un atur disparat que encara creixerà més

El Govern destina més de 72 milions d’euros a polítiques per incentivar l’ocupació

El Govern invertirà 72,4 milions d’euros entre el 2020 i el 2021 en un pla de xoc extraordinari per combatre l’atur, el qual preveu que impactarà en 33.000 persones. Així ho va anunciar divendres la presidenta de l’Executiu autonòmic, Francina Armengol, després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social, integrada per membres del Govern i els agents econòmics i socials de les Illes. El pla de xoc es va presentar dos dies després que es publicassin les dades de l’atur d’octubre a les Balears. Amb 81.713 desocupats més -un 6% més que el setembre i un 61,5% més que l’any passat-, les Illes s’han col·locat a nivells del 2013, quan es varen arribar a registrar 82.486 aturats. L’afiliació també s’ha desplomat i ha caigut a nivells del 2015, amb 441.107 treballadors cotitzant a la Seguretat Social -fa cinc anys hi va haver més de 450.000 afiliats.

A més, el Govern preveu que aquestes xifres empitjorin més durant el novembre. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, està convençut que les Balears encara no han tocat fons i espera que el mes que ve sigui “molt complicat”. “Hi ha molts de treballadors fixos discontinus dins un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO)que en sortiran aquest mes. Per tant, la caiguda de l’afiliació serà important”, va subratllar divendres el conseller.

La pandèmia dispara el deute de les Balears a més d’un terç del PIB

Davant d’aquest panorama, el Govern va anunciar mesures de protecció i requalificació de les persones que han passat a les llistes de l’atur, amb l’objectiu de reincorporar-les tan aviat com sigui possible i en les millors condicions. Aquest pla d’ocupació se centrarà en bona mesura en els col·lectius més vulnerables, com els aturats majors de 45 anys i de llarga durada. També pretén fomentar el treball entre els menors de 30 anys i impulsar la integració laboral de les víctimes de violència masclista.

Segons va explicar Armengol, també es tindran en compte els treballadors que han quedat a l’atur a causa de la crisi sanitària. “Hi ha persones que mai no s’han trobat sense feina i s’ha fet un programa específic d’11 milions d’euros dirigit a aquest col·lectiu”, va afegir per la seva banda Negueruela.

Sis eixos d’actuació

Segons el conseller, aquest pla d’ocupació, que forma part del de reactivació econòmica, girarà entorn de sis eixos principals. En primer lloc, hi haurà un programa de contractació pública, a través del SOIB Dona, destinat a les dones que han patit violència masclista (2 milions d’euros); i del SOIB Reactiva, dirigit a joves que sense feina i a majors de 30 anys aturats de llarga durada i que hagin perdut la feina a causa de la pandèmia (22,3 milions). El segon eix serà d’estímul empresarial i posarà sobre la taula 700.000 euros d’ajudes per a desocupats que vulguin treballar com a autònoms.

La tercera àrea, dotada amb 25 milions d’euros, se centrarà a impulsar la contractació privada, especialment de majors de 45 anys. En aquest apartat també s’hi inclou un programa de formació dual i subvencions a les empreses que facin cursos de formació i es comprometin a contractar el 60% de l’alumnat que hi assiteixi. Precisament, la formació serà la base del quart eix, que disposarà de 9,9 milions d’euros.

Hi haurà un programa de contractació pública, a través del SOIB Dona, destinat a les dones que han patit violència masclista

El cinquè lloc, el Govern treballarà per facilitar la inserció laboral dels col·lectius més vulnerables i en risc d’exclusió, així la recol·locació professional dels afectats per un ERTO (12,9 milions d’euros). Respecte del darrer eix, el Govern preveu modernitzar el sistema d’atenció del SOIB i les competències digitals d’aquesta entitat.

Reacció positiva

Tant la patronal com els sindicats varen valorar positivament la posada en marxa del pla del Govern. El president de Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (P IMEM), Jordi Mora, ja va recordar que la situació econòmica prevista per a aquest hivern “serà molt complicada”. Per això, des de l’entitat esperen que aquesta iniciativa ajudi els nous autònoms” i incentivi la “formació amb compromís de contractació”.

El president de PIMEM recorda que la situació econòmica prevista per a aquest hivern “serà molt complicada”

La presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, es mostrà més crítica i insití que aquestes mesures no seran suficients, perquè les Balears són una de les comunitats on més “s’ha notat la baixada del PIB”.

Per part dels sindicats, el secretari general d’UGT, Alejandro Texías, va apuntar que el pla “permetrà recuperar treballadors”, i el secretari general de CCOO, José Luis García, va manifestar la seva preocupació per les persones que no han pogut treballar per la manca d’activitat aquesta temporada.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF