Palma és la segona ciutat d'Espanya on surt més car fer la compra

El coronavirus ha provocat que els preus augmentassin un 2,8%, segons l'estudi de l'OCU 

Palma és, per darrere de les Canàries i per davant de Barcelona, la segona ciutat on surt més car fer la compra, segons l'estudi anual de l'Organització de Consumidors i Usuaris que ha recollit l'agència Efe. Aquest informe ha analitzat 143.313 preus de 1.062 supermercats, hipermercats i botigues repartits per 65 ciutats de l'Estat.

Per contra, les ciutats on surt més barat fer la compra són Jerez de la Frontera, Teruel, Zamora i Ciudad Real. Per comunitats autònomes, Catalunya, el País Basc, les Canàries i les Balears són les més cares, mentre que Castella i Lleó, Múrcia, Extremadura, Astúries, Galícia i Andalusia són les més econòmiques. 

A més de fer un rànquing de les ciutats i comunitats autònomes més cares i més barates per fer la compra, l'estudi també ha conclòs que l'impacte del covid-19 també ha afectat els preus, que han pujat un 2,8% i ha fet que un 64% dels productes de la compra s'hagi encarit.

Els productes frescos són els que més han pujat, fins a un 4%, segons ha assenyalat la portaveu de l'OCU, Ileana Izvernicean, i ho han fet especialment les fruites i verdures. El menjar envasat de marca blanca ha estat l'únic aliment que ha baixat, un 0,3%, però el de marca de fabricant ha pujat un 2%. 

Tot i que els preus han pujat, expliquen que si es compra als centres més econòmics, encara és possible estalviar una mitjana de 971 euros l'any. No obstant això, les diferències entre les ciutats són importants, ja que l'estalvi pot variar entre els 247 euros i els 3.226. 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF