Economia 21/11/2018

L’OCDE i l’FMI coincideixen a retallar les previsions espanyoles

Els dos organismes rebaixen en dues dècimes el creixement del PIB

Albert Cadanet
2 min
L’FMI, presidit per Christine Lagarde (a la foto), ha revisat a l’alça les projeccions de deute públic per a Espanya.

BarcelonaL’economia espanyola acumula tres anys consecutius creixent per sobre del 3%. El 2018, però, les xifres no es repetiran. El país ha entrat en una fase de “maduresa” en què l’economia viurà una situació de desacceleració i el govern haurà de fer front a reptes com l’auge del proteccionisme, la pujada dels preus del petroli o l’enduriment de les condicions financeres. En aquests termes s’expressaven ahir el Fons Monetari Internacional i l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic. Fruit del context econòmic actual, els dos organismes internacionals van rebaixar les previsions de creixement sobre l’economia espanyola.

Segons la institució presidida per Christine Lagarde, el PIB a l’Estat creixerà un 2,5% aquest 2018, mentre que l’OCDE pronostica que l’expansió serà del 2,6%. Aquesta última dada coincideix amb l’última previsió del govern espanyol, actualitzada el mes passat. Les noves previsions de l’FMI i l’OCDE són una rebaixa de dues dècimes respecte als seus últims pronòstics. De cara al 2019, l’alentiment continuarà: els dos organismes apunten que el creixement se situarà en el 2,2%, un percentatge que és una dècima inferior al que calcula el govern central.

Tot i la reducció de les perspectives de creixement, tant l’FMI com l’OCDE van destacar la “fortalesa” del ritme de l’economia espanyola i la caiguda dels nivells d’atur. Ara bé, Espanya encara té deures pendents. L’OCDE, també anomenada el club dels països rics, va recordar que el mercat laboral espanyol encara es caracteritza per un alt grau de temporalitat i un fort atur juvenil.

Un altre dels temes que més preocupen és l’aprovació dels pressupostos. “L’extensió dels comptes del 2018 en un escenari sense canvis de polítiques no permetria arribar als objectius de dèficit”, advertia ahir l’FMI. Si les negociacions entre els diferents grups parlamentaris no arribessin a bon port, l’organisme augura que els comptes tindrien un desequilibri de fins al 2,4%. Aquesta xifra dista considerablement del dèficit que negocia Pedro Sánchez amb Brussel·les: el govern socialista va prometre un dèficit de l’1,8%, mentre que la Comissió Europea li reclama un 1,3%.

A més, l’FMI va revisar a l’alça les seves projeccions de deute per a Espanya, fins al 97,3% de cara a aquest any. Malgrat els tocs d’atenció, el ministeri d’Economia espanyol va celebrar la valoració dels dos organismes. En una nota publicada ahir, el ministeri presumia de mantenir un creixement “robust” i “alineat amb les previsions del govern”.

El PIB global toca sostre

Més enllà de les recomanacions a Espanya, l’OCDE també va advertir que l’economia mundial iniciarà una desacceleració a partir de l’any vinent. Les previsions d’aquest 2018 es mantenen (el PIB creixerà un 3,7%), però l’expansió es reduirà dues dècimes, tant el 2019 com el 2020 (del 3,7% inicial al 3,5%).

L’organisme amb seu a París va destacar que cal plantejar un “aterratge suau” enmig d’aquesta situació, però alhora reconeix que és complicat. La volatilitat del preu del petroli al llarg d’aquest any (s’ha arribat a disparar un 30%) presenta un important risc inflacionista.

stats