El Sepla denunciarà Ryanair per mantenir els pilots sota la legislació irlandesa

La vaga de tripulants de cabina de l'aerolínia provoca dues cancel·lacions a Palma i protestes dels treballadors afectats

El Sindicat Español de Pilots de Línies Aèries (Sepla) té previst interposar aquest divendres davant l'Audiència Nacional una demanda contra l'aerolínia Ryanair per mantenir al col·lectiu que opera a Espanya sota la legislació irlandesa.

La secció sindical de Ryanair del Sepla tenia pensat presentar aquesta demanda fa ja alguns mesos, però confiava a arribar a un acord amb l'aerolínia irlandesa.

El sindicat, que agrupa a 500 pilots de Ryanair dels 800 que operen a Espanya, ha contractat per a això al bufet Roca Junyent, segons ha indicat avui.

El Sepla ha decidit seguir endavant amb la demanda en entendre que la suposada negociació oferta per la companyia a la fi de juny era "una estratègia" per guanyar temps i un intent "infructuós" d'arribar a un acord en el del Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (AVENC).

L'objectiu de la demanda és saber què dret laboral és aplicable als pilots que estan radicats a Espanya, si és l'espanyol o l'irlandès perquè, al final, "la ruptura de la negociació es deu a aquesta línia vermella", segons van assenyalar recentment fonts de la secció sindical de Ryanair del Sepla.

Vaga de tripulants de cabina

La segona i darrera de les dues jornades de vaga que varen convocar els sindicats de tripulants de cabina de Ryanair ha començat aquest dijous amb dos vols cancel·lats entre  Brussel·les  i Palma, amb el compliment dels serveis mínims i sense incidències destacables.

A l'aeroport de Palma prossegueix la normalitat. Fonts del col·lectiu de tripulants de cabina de l'aerolínia han informat que durant tot el dia realitzaran protestes i accions informatives dins del recinte aeroportuari; sempre en petits  grups, ja que  no tenen permís per a concentracions majors.

Aquesta segona jornada de vaga dels tripulants de cabina afecta també Portugal i Bèlgica però, a diferència de dimecres, no tindrà efectes a Itàlia, ja que les aturades tant de tripulants com de pilots en aquest país es varen convocar exclusivament per al 25 de juliol.

D'acord amb les dades que manegen els sindicats, a Bèlgica s'han cancel·lat per a avui sis connexions, en tots dos sentits, Palma-Brussel·les,  Varna-Brussel·les  i Dublín-Brussel·les.

Els sindicats subratllen que s'estan complint els serveis mínims i, de moment, no tenen constància que s'hagi presentat la Inspecció de Treball en algunes de les bases com sí que va fer ahir, per exemple, a la de Lanzarote i Tenerife Sud.

D'acord amb les darreres dades ofertes pel Ministeri de Foment, la primera jornada de vaga dels tripulants de cabina de Ryanair es va desenvolupar sense incidències remarcables  i amb la cancel·lació de 29 operacions aeroportuàries.

Fruit de la vaga, la puntualitat de Ryanair va ser del 70% i el retard mitjà, de 17 minuts, enfront d'una puntualitat global a la xarxa d'un 77% i un retard mitjà de 14 minuts.

Segons la informació proporcionada per AENA, l'aerolínia irlandesa va portar a terme  ahir a Espanya 540 operacions aeroportuàries.

A més dels treballadors necessaris per fer complir el 100% dels serveis mínims, de la resta dels tripulants i a pesar que Ryanair els va citar a tots, el 50% de la plantilla va secundar la vaga, segons varen assenyalar fonts sindicals.

La companyia, que no va oferir dades de seguiment ni de cancel·lacions, va demanar ahir disculpes als 50.000 perjudicats per la vaga a Bèlgica, Espanya i Portugal, els vols dels quals varen ser cancel·lats.

En aquest context, els sindicats espanyols de tripulants de cabina han fet una "crida de socors" a Brussel·les i a la comissària europea de Transports, Violeta  Bulc , perquè prenguin mesures contra l'aerolínia i han insistit que ampliaran la seva denúncia per coaccions i que no descarten altres aturadess.

Coincidint amb la vaga, Ryanair –que va anunciar ahir els seus plans per reduir la flota a Irlanda un 20% i la possible supressió de 200 ocupacions– ha posat a la venda un milió de seients amb un descompte de fins al 20% per viatjar aquest estiu.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF