02/01/2016

Només un 9% de la planta hotelera oberta al desembre

3 min
L’any 2014 un 15,5% dels establiments va estar obert, una xifra molt semblant a la de 2013.

PalmaAmb menys d’un 10% de la planta hotelera oberta, Mallorca tanca un dels pitjors desembres dels darrers anys. Segons dades de la Federació Hotelera, l’any 2014 un 15,5% dels establiments va estar obert, una xifra molt semblant a la de 2013. Aquesta progressió negativa també es repeteix respecte del novembre, amb només un 13,6% dels hotels actius, mentre que el 2014 havien estat un 17,4%.

Des de la Federació, la seva presidenta, Inma Benito, ha volgut remarcar en diferents ocasions que tot plegat és motivat per les reformes que han posat en marxa molts establiments, fet que és innegable, si bé no justifica ni de bon tros una tendència que any rere any es repeteix, i que és la de tancament de portes massiu a l’hivern i d’escurçament de la temporada.

Rècord de planta tancada

Enguany, ni el bon temps ha impedit que els dos darrers mesos de l’any es batés el rècord de planta tancada, després d’un octubre que sí que havia estat millor que els anys precedents. Tot i així, no deixa de cridar l’atenció que ja en el desè mes de l’any només un 46,8% dels hotels estigués obert i, per tant, l’activitat no va arribar ni a la meitat de l’oferta total.

A les zones turístiques de Mallorca, Menorca i les Pitiüses, passejar-se fora de temporada és comprovar com de profunda és l’estacionalitat i que només alguns empresaris valents i aquells que poden enganxar els programes de l’Imserso resisteixen amb el portal obert. “Cada any anam pitjor, per molt que ens diguin el contrari”, explica Maribel, copropietària d’un petit supermercat de Paguera. “Al novembre ja només hem tingut dos hotels oberts, i amb un turista de molt poc poder adquisitiu, la veritat és que nosaltres els darrers anys ens hem plantejat si tancar o no, però de moment resistim. Intentam oferir preus atractius, fer molt de cas als turistes, i just just pagam les despeses. Però mira, de moment encara hi som”, diu contrariada.

A només 150 metres, Frank és el propietari d’una cafeteria, també de les poques obertes. Fa 7 anys que va agafar el negoci “i puc dir sense por d’equivocar-me que cada any és pitjor. Ha pujat el llum, els costos en general i, en canvi, cada vegada tenim menys gent fora de temporada. És molt difícil aguantar. En el meu cas, em salven alguns residents que els caps de setmana s’aturen, i entre setmana els treballadors de les obres de reforma d’hotels, o de construcció de pisos. Si no fos per ells, hauria baixat la barrera enguany”, lamenta.

Palma se’n salva

Només Palma, i una mica la Platja de Palma, salven els mobles a l’hivern. La resta roden clau a mitjan octubre, i molts hotels no tornen a obrir les portes fins al mes de maig. Una temporada de 6 mesos al màxim de producció per tancar portes en arribar l’octubre. Segons les previsions de la Federació Hotelera de Mallorca, el 29% de la planta ja estarà oberta al gener, si bé caldrà veure si finalment aquesta projecció optimista, que supera més de 10 punts el registre d’enguany, es compleix, vist el fracàs de novembre i desembre. Segons els mateixos càlculs, s’espera superar la meitat de les places obertes a partir del març, que tampoc és res d’especialment espectacular si es té en compte que la Setmana Santa serà dins aquest mes. El pronòstic és tenir un 80% obert a l’abril.

Les Illes Balears lideren el percentatge de planta hotelera tancada durant l’hivern. No només Canàries o Benidorm, que històricament tenen uns hiverns de gran activitat, sinó que altres zones, com per exemple el litoral andalús, han anat millorant els seus registres. L’associació d’empresaris hotelers de la Costa del Sol ha afirmat enguany que el 2015 ha estat el millor dels 5 darrers, i que si això continua així, “en el termini de dues o tres temporades d’hivern, podrem recuperar la nostra mitjana, que era no tancar més del 20% de la planta durant la temporada baixa”.

stats