TURISME I ESPORT
Economia 21/09/2018

Menorca desestacionalitza la temporada amb proves esportives

Les curses que s’organitzen fora de la temporada alta han aconseguit un gran impacte econòmic

Iván Martín
5 min
La majoria de proves atlètiques transcorren per camins d’elevat patrimoni històric i simbolisme per a l’illa.

MaóLes proves atlètiques s’han posat de moda a Menorca durant els darrers anys. Podríem afirmar que l’entrada del triatló Extreme Man, ara fa 9 anys, inicià una via a la qual moltes empreses s’han apuntat per treure rèdit econòmic. Aquesta cursa és actualment l’Artiem Half Menorca, que s’organitza amb aquesta nomenclatura des de fa quatre edicions. És l’Artiem Half Menorca la prova més propera en el calendari atlètic menorquí, en concret aquest cap de setmana. Però, a banda de la pràctica esportiva i l’esperit de superació de cada esportista, darrere d’un esdeveniment d’aquestes característiques, hi trobam el compliment de dues premisses clau per part de l’Administració insular, i que eren perseguides des de temps pretèrits: la desestacionalització i l’impacte econòmic que generen.

De fet, el Consell Insular de Menorca viatja a les darreres fires turístiques plantejant a potencials clients una destinació de natura i esportiva, estratègia que s’ha escenificat recentment amb la creació de l’associació Menorca Esportiva, entitat que concentra les empreses que organitzen les competicions principals que es duen a terme cada any a Menorca, i que rebrà el suport de la Fundació Foment del Turisme Menorca per donar-se a conèixer en l’àmbit europeu. La col·laboració entre la institució i les empreses esportives (Elitechip, 40º Nord Outdoor i Biosport) s’escenificarà a través de la concessió d’ajuts a aquells projectes que generin un retorn publicitari per la marca Menorca i en millorin la competitivitat.

La fundació destinarà per a aquesta línia d’ajuts uns 400.000 euros. A més, per primera vegada s’inclourà l’assistència a dues fires especialitzades del sector, la Ultra Trail de Chamonix-Montblanc i l’Expo Sport Outdoor de Barcelona. Per acabar, les actuacions per fomentar aquesta pràctica esportiva continuaran amb la posada en escena de les potencialitats de l’illa com a destinació esportiva a la World Travel Market de Londres, Fitur a Madrid i la ITB de Berlín.

Les proves més rellevants que s’organitzen a l’illa són la Trail Camí de Cavalls, l’Artiem Half Menorca, la Trail dels Fars, la Mitja Marató de Menorca, l’Èpic 360 i la Mitja Marató de Fornells. A banda, també cal esmentar la Volta a Menorca en BTT, la Volta Cicloturista i la 10/5 Milles Ciutat de Maó.

Trail Camí de Cavalls

Per primera vegada, l’any passat es va penjar el cartell de places esgotades, amb un total de 1.200 participants, després d’augmentar-hi 200 places de les 1.000 previstes inicialment. El límit per enguany serà de 1.500 places i ara només en queden un centenar. La prova genera molta expectativa i és considerada un esdeveniment de primer nivell. La Trail Camí de Cavalls té concepte d’integració amb una visió de Menorca, que la fa única i singular en comparació amb la resta que es disputen tant en territori nacional com internacional, amb un format d’una volta a l’illa per un recorregut històric, de reivindicació social i sobretot de conservació del medi natural.

El creixement de la prova es posa de manifest amb les dades. Dels 260 participants del 2012 hem passat als 1.500 que segurament s’inscriuran a la del 2018. De tots aquests, tan sols 222 són menorquins, 587 arribaran de Mallorca, 22 d’Eivissa i Formentera, 264 de Catalunya, 148 de la resta de l’Estat i 145 estrangers. L’impacte que generen a l’activitat econòmica és notori, ja que el 60% s’allotgen en hotels, el 22% disposa d’un allotjament privat, mentre que la resta opta per altres propostes. Cal destacar que gairebé el 50% són participants que repeteixen experiència i es converteixen en el patrimoni més gran que té la prova.

Segons estima l’empresa organitzadora, Elitechip, un total de 2.800 persones que visiten Menorca ho fan acompanyats, amb una mitjana per participant de 2,3 persones de suport. L’impacte d’aquesta prova supera les 7.500 pernoctacions només en un cap de setmana. Si a això li sumam una despesa mitjana de 125 euros per persona i dia, estam parlant d’una xifra directa molt pròxima al milió d’euros, sense comptar el pressupost de la prova. El gerent d’Elitechip, Guillem Bosch, explica que “directament i indirectament calculam que l’impacte d’aquesta cursa pot arribar als tres milions d’euros”.

Sostenibilitat ambiental

La majoria de proves atlètiques transcorren per camins d’elevat patrimoni històric i simbolisme per a l’illa. Aquest és el cas del camí de Cavalls. Els seus 185 quilòmetres són la plataforma ideal per celebrar tot tipus d’esdeveniments esportius. Algunes empreses, com 40º Nord, Biosport o Elitechip, van decidir que els inscrits pagassin un euro simbòlic en concepte d’impost pel manteniment del camí de Cavalls i fer front a les conseqüències de l’erosió del terreny que pot provocar la densitat de participants. En aquest sentit, el gerent d’Elitechip, Guillem Bosch, reconeix que “tenim els doblers preparats, uns 5.000 euros, però no sabem de quina manera tramitar-ho. No és fàcil, perquè legalment hi ha obstacles i no està definit”.

El GOB Menorca considera que l’impacte ambiental és genèric. L’entitat ecologista manté bones relacions amb les empreses que organitzen aquest tipus de curses. El responsable de l’Ordenació del Territori del GOB a l’illa, Miquel Camps, ha reconegut que “fins ara, ens hem entès bastant bé. Per nosaltres el problema no és que passin pel camí de Cavalls 400 o 500 persones, perquè en dies normals hi transcorra més gent que aquesta xifra. El problema és que no surtin del camí, ja que a vegades si corren junts, és normal que traspassin els límits que marca l’organització; però, de tota manera, ho estan controlant perfectament”.

En canvi, Miquel Camps ha detectat un problema que ocasiona el mateix èxit de la prova: “En determinades curses s’ha de córrer de nit i la logística i acompanyants acostumen a caminar per zones que no són pròpies del camí de Cavalls. En època de cria és un problema”. A més, el responsable de l’entitat ecologista ha desvinculat l’erosió que pateix el camí en punts localitzats. En aquest sentit, Camps assegura que “són trams de pendent i no tenen gestionat el tema de l’aigua, fet que provoca que no hi neixi vegetació i, quan plou, l’aigua arrossega la terra. A moltes zones s’ha acabat empedrant el camí per controlar-ho més”.

Artiem Half Menorca

És una de les joies de la corona juntament amb la Trail Camí de Cavalls. L’Artiem Half Menorca reuneix més de 500 bicicletes i l’organització xifra la participació en més de 700 persones. Tenint en compte que aquest mes encara queden turistes i el poder de convocatòria que té la prova per al públic resident, l’èxit hi està assegurat, com també l’impacte econòmic. Els hotels i els restaurants en són els principals beneficiats. De fet, dinar a Fornells sense reserva aquest diumenge 23 és una missió impossible. Pel que fa a la planta d’allotjament, no només els hotels del terme municipal del Mercadal són els afavorits, també guanyen clients els establiments d’altres zones de Menorca.

El batle del Mercadal, Francesc Ametller, veu en aquesta prova una “oportunitat” per a Fornells i per a tot el municipi. Ametller creu que l’Artiem Half és una cursa “amable amb el medi ambient, i la majoria de gent se’n va amb un gran sabor de boca. Tenim un territori ideal amb un port dins una Reserva Marina, carreteres per poder anar amb bicicleta i la torre de Fornells, que ha esdevingut un símbol per als corredors. És una prova que mou molt de dinamisme i no la deixarem perdre”.

Amb relació a les xifres, Francesc Ametller detalla que dels 700 participants, un 75% arriben de fora l’illa. El batle destaca que “és un tipus d’esportista que ve acompanyat de la família. Això representa més de 1.200 persones i una mitjana de més de dos dies de pernoctació, fet que significa més de 2.500 pernoctacions. El seu impacte és especialment rellevant a Fornells, Platges de Fornells, ses Salines i alguns a Ferreries. En total, calculam un impacte econòmic de més de 400.000 euros anuals en unes dates en què la majoria de turistes ja han tornat a l’origen”.

stats