La ministra Maroto lleva importància a la turismofòbia a pesar de la gran preocupació dels empresaris

La màxima responsable de Turisme anuncia un altre estiu rècord i assegura que el nou govern donarà més importància al sector

La ministra d' Indústria , Comerç i  Turisme Reyes   Maroto , ha assegurat aquest dilluns a Palma que les protestes generades per la  turismofòbia  són molt puntuals i que les destinacions turístiques com les Illes Balears continuen sent molt visitades perquè són molt segures. Tot i això, ha expressat la preocupació per aquesta qüestió i ha indicat que continuaran fent  feina perquè  aquests casos no es facin més freqüents .

Unes hores abans d'aquestes declaracions,  Maroto  s'havia reunit amb empresaris de les illes, que li han presentat una bateria de propostes  entre les quals  destacava la petició de més dotació de cossos de seguretat per a les zones turístiques. La presidenta de la Caeb , Carme Planas, s'ha referit a la turismofòbia  i  a les accions  de protesta que du a terme i ha demanat "més control i més policia" per fer front a aquesta situació, que al seu parer perjudica molt la imatge  de les illes  com a destinació turística.

"Els empresaris hotelers observen amb preocupació determinats comportaments incívics que, si bé són protagonitzats de vegades per una minoria de turistes i unes altres per  grupúsculs   anti turístics, tenen una àmplia repercussió mediàtica, la qual cosa danya irremeiablement la imatge de la nostra destinació", han indicat els empresaris de la Caeb   a la ministra .

Maroto  ha anunciat que Espanya viurà un altre  estiu rècord , ja que rebrà en els tres mesos de temporada alta un total de trenta milions de turistes i facturarà 34.000 milions d'euros, un augment del 3,1 i 4,1%, respectivament. Ha explicat que el seu govern posarà en el punt de mira la redistribució de la riquesa que crea el sector i que els convenis firmats a les Illes Balears entre els empresaris i els treballadors són un bon exemple per la resta de destinacions.

També ha indicat que el govern de Pedro Sánchez canviarà  l'orientació   cap al  turisme, ja "es pot i s'ha de millorar". Ha recordat que els darrers anys el seu departament ha sofert una caiguda del 46% en capacitat econòmica i que s'han trobat amb un grau molt baix d'execució de les inversions previstes. Per tant, tot i no assegurar una millora pressupostària destinada a turisme, sí que considera que com a mínim es farà un esforç per millorar el grau d'execució dels  projectes, ja que  han trobat "moltes inversions aturades".

Maroto  s'ha reunit amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, abans de fer aquestes declaracions a la premsa i posteriorment ha visitat l'Hotel  Zafiro , de Santa Ponça,  com a exemple de les millores que es poden obtenir amb reformes integrals d'establiments hotelers.

Els empresaris de la Caeb , amb els quals s'ha reunit també a Palma, li han entregat un document de propostes, entre les quals destaquen les de caràcter transversal, com les càrregues impositives i el règim especial per a les Illes Balears. També han inclòs peticions sectorials, com les referides al sector hoteler. Així mateix, li han demanat més implicació en l'impuls de la transformació dels hotels, sobretot en relació amb la regeneració de les zones madures.

"D'una vegada per sempre s'ha d'abordar la reconversió de les destinacions madures. L'administració s'hi ha d'implicar de manera decidida i s'han d'activar inversions de rehabilitació per a la millora dels espais públics", especifica el  document dels empresaris lliurat a la ministra.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF